Σήμερα το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα

3 Min Read

Κλειστά τελωνεία και λιμάνια

Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα και ήδη από εχθές εκατοντάδες αγρότες από όλη τη χώρα έχουν αρχίσει την κάθοδο τους προς την πρωτεύουσα που θα ολοκληρωθεί σήμερα. Όσο για τους αγρότες από απομακρυσμένες περιοχές, που θα «μείνουν πίσω», αυτοί θα αποκλείσουν τελωνεία και λιμάνια.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα «δίκαια», όπως τα χαρακτηρίζουν, αιτήματα τους κλιμακώνοντας τον αγώνα τους και όλες οι διαβουλεύσεις γίνονται στα μπλόκα. 

Χθες οι αγρότες του μπλόκου του τελωνείου της Νίκης, έκλεισαν τα σύνορα για τρεις ώρες μόνο για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπόρευμα ενώ υπάρχει περίπτωση να κλείσουν σήμερα το τελωνείο συμβολικά, ενόψει της μηχανοκίνητης πορείας για το συλλαλητήριο, και για τα Ι.Χ.. Το τελωνείο της Καστοριάς παραμένει κλειστό επ’ αόριστον για τα φορτηγά ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του αναμένεται να ενισχύσουν το μπλόκο της Νίκης.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα πρέπει να διαταράσσεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών και ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές, ενώ έχει κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για φέτος καθώς και την προκαταβολή μέρους της.

Διευρυμένο επίδομα παιδιού στις αγρότισσες

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποφάσισε τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δύο παιδιά, ενώ σε τρίτεκνες και πολύτεκνες καταβάλλεται ήδη, στο πλαίσιο των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ και αναμένεται να καταβληθεί περί τα τέλη Μαΐου.

Το ποσό για τη μητέρα με ένα παιδί είναι 300 ευρώ, με δύο παιδιά 500 ευρώ ενώ για τις τρίτεκνες και τις πολύτεκνες παραμένει στα 700 ευρώ και 1.000 ευρώ το χρόνο, αντίστοιχα. 

Για την περαιτέρω στήριξη της αγροτικής οικογένειας εξετάζεται η προώθηση και άλλων μέτρων όπως είναι το εφάπαξ χρηματικό βραβείο – υποτροφία 1.000 ευρώ για 1.000 επιτυχόντες μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων – έμμεσα μέλη σε οικογένειες αγροτών, ενώ αν ο αριθμός των επιτυχόντων ξεπεράσει τους 1.000, θα γίνεται κλήρωση. Επίσης εξετάζεται η αύξηση της αποζημίωσης για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και ιαματικού τουρισμού αγροτών που ήδη δίνονται και θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για διακοπές στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Θεσσαλία, Έβρο κ.α.). Η αύξηση των παιδιών του κατασκηνωτικού προγράμματος του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, με ειδική μνεία στα παιδιά με αναπηρία άνω του 50% και τέλος, η αύξηση του επιδόματος βιβλίου και η δυνατότητα διεύρυνσης του και σε χαρτικά είδη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση