Κόντρα για την ανεργία στο Περιφερειακό Συμβούλιο

4 Min Read

Κόντρα είχαμε  στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την ανακοίνωση των υψηλών ποσοστών ανεργίας στην περιοχή. Η αντιπολίτευση επιτέθηκε στην Περιφερειακή Αρχή για τις επιλογές της ενώ ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης αναφέρθηκε σε όλα έχουν γίνει μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τον ίδιο «απαντούν» στα ζητήματα της απασχόλησης.

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου στην τοποθέτηση της επισήμανε πως «τo Περιφερειακό Συμβούλιο γίνεται κάτω από την πρωτοφανή σκιά του ποσοστού ανεργίας 34,2% που είχαμε το Φεβρουάριο του 2016. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο το πώς η Περιφέρεια από τότε που ανέλαβε ο κ. Καρυπίδης έχει αύξηση 7,6%, δηλαδή 1% κάθε τρίμηνο. Το κόστος που πληρώνουμε ως περιοχή για όλα αυτά που δεν έγιναν είναι τεράστιο. Γιατί όλα έχουν ένα αντίκτυπο. Είναι τα 230εκ. του ΕΣΠΑ, που χάθηκαν, η καθυστέρηση της 5ης Μονάδας, η καθυστέρηση του έργου της ΔΙΑΔΥΜΑ, οι απεντάξεις έργων. Η Περιφερειακή Αρχή έχει υποχρέωση να υποβάλλει σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αύξηση».

- Advertisement -

Από την πλευρά του ο Γιώργος Δακής ανέφερε πως «η κατάσταση στη χώρα γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη, σε όλους τους τομείς. Οι αρνητικές εξελίξεις στην Περιφέρεια μας, μας δημιουργούν θλίψη. Πιστεύουμε πως όσοι έχουν τη διακυβέρνηση αυτής της χώρας, πρέπει να μιλήσουν με όρους ειλικρίνειας, πραγματικότητας και να καταθέσουν ένα σχέδιο. Ο σημερινός δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο. Η απώλεια πόρων και η αδυναμίας υλοποίησης έργων και εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων, μας θλίβει όλους και προμηνύει αρνητικές εξελίξεις».

Απαντώντας ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως «και ένας άνεργος να υπάρχει, υπάρχει ένα δράμα. Για τα ζητήματα της ανεργίας τα στοιχεία δείχνουν πως ενώ ήμασταν πάντα «πρωταθλητές» έχουμε κατεβεί 1-2 θέσεις. Αν υπάρχουν νεώτερα, που δείχνουν πως έχει ανεβεί η ανεργία, και ευθύνεται ο  Περιφερειάρχης, όπως έχω αναλάβει άλλες ευθύνες, που δε μου ανήκουν, αναλαμβάνω και αυτή.

Η ανεργία δεν είναι αριθμοί, είναι πρόσωπα και όλοι θα πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της και εμείς το δείχνουμε με τις επιλογές μας. «Τρέξαμε» τις διαδικασίες της 5ης Μονάδας, πηγαίνοντας προσωπικά του φακέλους τότε στον κ. Λαφαζάνη και όταν λέγανε πως δεν θα γίνει, αποδείχτηκε πως προχωρά.

Στον ΤΑΠ ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε πάρει ούτε τέλη διέλευσης, ούτε ανταποδοτικά και μόνο 10εκ. ευρώ , ο ομιλών και ο κ. Σκουρλέτης τα έκανε 32εκ. ευρώ και από αυτά  τα 7εκ. παίρνει άμεσα η Δυτική Μακεδονία και τα δρομολογούμε σε συγκεκριμένες δράσεις.

Και άλλα πολλά έργα, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας όπως η Σχολή Πυροσβεστικής και η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τον τοπικό πόρο. Όλες μας οι πρωτοβουλίες αποσκοπούν στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Καρυπίδης πρόσθεσε επίσης πως «ανεργία έχουμε σήμερα γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια, που με ευκολία κάποιοι τραβούσαν το συρτάρι και δημιουργούσαν προσδοκίες,  δεν απαντούσαν στα ζητήματα της απασχόλησης. Η ανεργία δεν είναι στατικό φαινόμενο».

Τέλος υπενθύμισε πως βασική επιδίωξη είναι το Ειδικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, που θα δημιουργήσει αναπτυξιακές δυνατότητες.

 

Μοιραστείτε την είδηση