Σινεμά Δευτέρα βράδυ «Οι εντιμότατοι φίλοι μου» από τον Φιλοπρόοδο Σύλλογο Κοζάνης

4 Min Read

Με μια από τις καλύτερες μαύρες κωμωδίες όλων των εποχών, την ταινία «Οι Εντιμότατοι Φίλοι μου» Amici Miei (1975)), συνεχίζει τις χειμερινές προβολές του ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ.
Η ταινία αρχικά ήταν να σκηνοθετηθεί από τον Πιέτρο Τζέρμι αλλά, λόγω του πρόωρου θανάτου του (την πρώτη εβδομάδα των γυρισμάτων), ο παραγωγός Άντρεα Ριτσόλι ανέθεσε την σκηνοθεσία στον Μάριο Μονιτσέλι, αναφέροντας ωστόσο το όνομα του Τζέρμι στους τίτλους της ταινίας με τις λέξεις «μια ταινία του Πιέτρο Τζέρμι» που ακολουθείται αργότερα από την φράση «σε σκηνοθεσία Μάριο Μονιτσέλι».
Πρωταγωνιστούν οι Ούγκο Τονιάτσι, Φιλίπ Νουαρέ, Γκαστόν Μίσκιν, Αντόλφο Τσέλι, Μπερτράν Μπλιε και η «δικιά» μας Όλγα Καρλάτου.
Χωρίς αμφιβολία, «Οι Εντιμότατοι Φίλοι Μου», είναι μια από τις καλύτερες μαύρες κωμωδίες όλων των εποχών. Ο Νέκι, ο Περότσι, ο Μελάντρι και ο Μασέτι ζουν στην Φλωρεντία και είναι φίλοι από τα παιδικά τους χρόνια. Αγαπημένο τους χόμπι να περιφέρονται στην Τοσκάνη και να διοργανώνουν φάρσες σε όσους συναντάνε. Ένα από αυτά τα ταξίδια τους καταλήγει στο νοσοκομείο που διευθύνει ο καθηγητής Σασαρόλι. Ο Μελάντρι ερωτεύεται την γυναίκα του Σασαρόλι, ενώ ο τελευταίος γίνεται το πέμπτο μέλος της τρελοπαρέας.
Ο Μάριο Μονιτσέλι, σκηνοθετεί ένα τολμηρό αριστούργημα που διηγείται τις σκανδαλιές μια παρέας πενηντάρηδων. Σήμερα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα κοινότυπο θέμα; Για την εποχή που γυρίστηκε μάλλον όχι. Για την ακρίβεια, είχε τέτοια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, που ακολουθήθηκε από δύο συνέχειες Ακόμα και σήμερα λίγες κωμωδίες αντροπαρέας μπορούν να συναγωνιστούν αυτό εδώ το αριστούργημα. Το χιούμορ είναι άλλης ποιότητας, σχεδόν πολιτικό και αμιγώς μακάβριο. Ταινίες όπως το «Hangover» και το «Weekend at Bernie’s» έχουν διαγράψει την δική τους επιτυχημένη πορεία στον χώρο του κινηματογράφου, αλλά, αυτό που κάνει την ταινία «Οι Εντιμότατοι φίλοι μου» να ξεχωρίζει, είναι το σενάριο. Μπορεί οι καταστάσεις να είναι τραγελαφικές και άκρως σουρεαλιστικές, αλλά ο θεατής σε καμιά περίπτωση δεν χάνεται. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τα καλαμπούρια-όλα υψηλού επιπέδου με πολύ λιγότερες βωμολοχίες απ’ ότι στα αμερικάνικα φιλμ- τότε έχουμε μια κωμωδία άρτια σε όλα της τα επίπεδα.
Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, είναι εξαιρετικές. Η φυσικότητα με την οποία παίζουν είναι εξαιρετικά σπάνια, ενώ η σκηνοθεσία είναι τόσο γρήγορη και διαθέτει τέτοια δυναμική που δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη.
Η εμπορική επιτυχία της ταινίας κυριολεκτικά δεν έχει προηγούμενο. Μέσα σε ένα χρόνο έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, έχει συγκεντρώσει τις καλύτερες κριτικές και σπάζει τα απανταχού ταμεία. Ουρές στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ελλάδα. Το φιλμ γίνεται θεσμός. Τα αστεία του, σημείο αναφοράς.
Η ταινία αυτή αποτέλεσε, αποτελεί και θα αποτελεί έναν ύμνο στην κλασική αντροπαρέα που αρνείται να μεγαλώσει και θέλει να επιστρέψει πίσω στα εφηβικά της χρόνια. Παρόμοια θεματολογία είχε και η σειρά της ελληνικής τηλεόρασης «50-50», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τα δύο project με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Η ταινία κινείται με αξιοθαύμαστη ακρίβεια ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, στο κωμικό και στο τραγικό. Το φινάλε που θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη σας, η μουσική που αναδεικνύει με τον πιο όμορφο τρόπο την ταινία και πάνω απ’ όλα οι αξιόλογες ερμηνείες. Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν το πορτρέτο μιας ταινίας που θα ενθουσιάσει οποιονδήποτε έχει διάθεση για ζωή με μια (μεγάλη) δόση τρέλας.
Αυτή τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ».
Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Μοιραστείτε την είδηση