Σινεμά ξανά στην Πτολεμαΐδα

4 Min Read

Ελάτε μαζί μας, να προβάλουμε, να νοιώσουν & οι επόμενες γενιές το ταξίδι της μεγάλης οθόνης, τον ΗΧΟ, την Μεγάλη παρέα .

 

- Advertisement -

 

Μπαμπά πως βγάζει ταινία το πανί ; Αυτή ήταν η ερώτηση ενός 3-χρονου πιτσιρικά, πριν 3 εβδομάδες στα Κομνηνά Εορδαίας σε προβολή μας για τα παιδιά …. Κάπως έτσι έρχεται η ερώτηση, για να καταλήξει στο συμπέρασμα. Κάπου εκεί είναι η επιτυχία στις νέες γενιές.

 

Νέα κινηματογραφική ενότητα στην περιοχή μας. Η κινηματογραφική ομάδα Πτολεμαϊδας (ΚΟΠ) άρχισε τις καθιερωμένες προβολές ταινιών κάθε Πέμπτη στο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Εορδαίας, με κωμωδίες.

Τελευταία απολαύσαμε τη γαλλική [9 Mois Ferme, 9 Month Stretch (2013)] που μας άφησε με γέλιο, με μια ανάλαφρη αίσθηση σ’ όλο το σώμα, περισσότερη φαντασία, πληροφόρηση για τα στερεότυπα των κοινωνιών μας, εξυπνάδα του νεότερου σινεμά και έξοδο απ’ το σπίτι με βραδινή συντροφιά.

 

Η ΚΟΠ και οι δράσεις της μας γεμίζει ξεχωριστά. Σας καλούμε να μας πλαισιώσετε, να μας βοηθήσετε να συνεχίσουμε όσα ήδη κάνουμε αλλά και όσα εσείς θα μας προτείνετε. Χρειάζονται οι μικροί και μεγάλοι συμπολίτες μας σ’ αυτή τη δωρεάν έως τώρα συγκίνηση, ενημέρωση, τη διήγηση μιας ιστορίας που γίνεται ποίηση με εικόνες και έτσι μεταφέρονται νοήματα και σκέψεις.

Φρονούμε ότι νεότεροι και μεγαλύτεροι όπως δεκαετίες τώρα (από το 1977 οι πρώτες κιν/φικές λέσχες) στην Πτολεμαϊδα, μπορούν να ενεργοποιηθούν και να τροφοδοτήσουν και πολλούς άλλους δίπλα τους. Παρατηρούμε μαθητές, φοιτητές μέχρι και συνταξιούχους με ελεύθερο χρόνο πολύ διάθεση για δημιουργία.

Ολοι εμείς θα δώσουμε λίγο απ’ το χρόνο μας σε μιά ομάδα που έχει οργανωμένο ήδη όλο τον κύκλο προετοιμασίας μέχρι το τέλος της ταινίας & το πάτημα του στοπ. Η ΚΟΠ έχει τις πηγές για δωρεάν δικαιώματα ποιοτικών ταινιών, τη δυνατότητα κατασκευής αφισών, τον ποιοτικό αυτόνομο εξοπλισμό προβολής και σε εξωτερικό χώρο, την εμπειρία συνεργασιών με άλλους, τον παράλληλο συνδυασμό με άλλες τέχνες. Οι συμπολίτες μας θα μας δώσουν με τη συμμετοχή τους, την ευχέρεια για πιό εύκολες προβολές όπως στο ειδικό εργαστήριο Πενταβρύσου (πέρυσι), στην κοινότητα Βλάστης τον Αύγουστο (2016), τα φεστιβάλ στην Πτολεμαϊδα (από το 2010), τις σταθερές προβολές κάθε εβδομάδα.

Μας ενδιαφέρει πολύ να συνδράμετε στη συνδημιουργία, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα σας που μπορεί να δώσει την άλλη προοπτική μακριά απ’ την άνυδρη πολιτιστικά, ρυπογόνα ζωή, με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ιδιαίτερα για τα παιδιά «ει δυνατόν» όσες περισσότερες ταινίες τακτικά, όλο το χρόνο.

 

Σύντομη ταυτότητα της Κ. Ο. Π.

Η κινηματογραφική ομάδα Πτολεμαΐδας ιδρύθηκε το 2012 με νέο καταστατικό και νέο Δ.Σ. Κύριος σκοπός της ομάδας είναι να καλύψει όσο τον δυνατόν το κενό που υπάρχει στη πόλη της Πτολεμαΐδας (δεν έχει καν κινηματογραφική αίθουσα).

Η ομάδα πραγματοποιεί προβολές κυρίως στο Πνευματικό κέντρο* (250 θέσεων) κάθε εβδομάδα, επιπλέον σε πάρκα, σε διπλανές πόλεις και πάντα με ελεύθερη είσοδο. Προβάλλονται ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, ντοκιμαντέρ, παιδικές κ.α.

 

Συνεργαστήκαμε** με φεστιβάλ, τοπικούς κ. ά. φορείς, ξένα ινστιτούτα, δημοτικά σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, δημοσιογράφους. Κάναμε αφιερώματα (ναρκωτικά, αυτισμός, εκπαίδευση, παιδί, κατοικίδια, περιβάλλον κ.α). Ζωντανές συναυλίες και με ταυτόχρονη προβολή βουβής ταινίας κ.α. Πραγματοποιούμε, συμμετέχουμε σε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ στην ευρύτερη περιοχή, διοργανώνουμε εκπαιδευτικά σεμινάρια κινηματογράφου, είμαστε μέλη της Ομοσπονδίας Κιν/κών Λεσχών Ελλ. (ΟΚΛΕ).

Με τη σταθερή υποστήριξη του Δήμου Εορδαίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και βέβαια των πολλών μικρών – μεγάλων συμπολιτών στις προβολές μας.

 

ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κινηματογραφικής Ομάδας Πτολεμαΐδας».

Ηλίας Μάνης

 

επικοινωνια facebook:

https://www.facebook.com/cineclubptolemaida

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Ηλίας Μάνης 6973 258066

Μοιραστείτε την είδηση