Στη Γερμανία ξεκινά σήμερα το 2ο Φόρουμ για τη Δίκαιη Μετάβαση με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών απο την Δυτική Μακεδονία

2 Min Read

Στην πόλη του λευκού γυαλιού, το Weisswasser της Γερμανίας, γίνεται το 2ο Φόρουμ Δημάρχων για την Δίκαιη μετάβαση.
Το Φόρουμ διεξάγεται σήμερα και αύριο και σ’ αυτό θα συμμετέχουν σύνεδροι απο διαφορετικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και οι Δήμαρχοι Αμυνταίου και Φλώρινας Άνθιμος Μπιτάκης και Βασίλης Γιαννάκης αντίστοιχα. Οι νέες δημοτικές αρχές Κοζάνης και Εορδαίας δεν συμμετέχουν στη διοργάνωση, αφού απάντησαν αρνητικά στην σχετική πρόσκληση.
Στο Φόρουμ θα συμμετέχουν, επίσης, δήμαρχοι λιγνιτικών περιοχών της Πολωνίας, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Ρουμανίας, Κοσσόβου, Βουλγαρίας, καθώς και επιστημονικοί ενεργειακοί φορείς που ασχολούνται με το κλίμα.
Ενεργή συμμετοχή θα έχουν οργανισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος και ευρωβουλευτές, όπως ο Πέτρος Κόκκαλης.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος της Γερμανίας, ενώ την σήμερα πρώτη μέρα οι σύνεδροι θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο ανοιχτό ορυχείο του Νόχτεν και στην αποκατεστημένη περιοχή της λίμνης στο Μπόξμπεργκ.
Το 2ο Φόρουμ Δημάρχων αποτελεί συνέχεια του πρώτου που έγινε στην Κοζάνη με πολύ μεγάλη επιτυχία πέρυσι τέτοιον καιρό στο Κοβεντάρειο.
Το Φόρουμ επιδιώκει τη δημιουργία ενός ευρύτερου, διεθνούς δικτύου φορέων με στόχο την αποτελεσματικότερη ανάδειξη του ζητήματος της δίκαιης μετάβασης στις λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη διεκδίκηση των απαραίτητων ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο τόσο της νέας πρωτοβουλίας «Coal Regions in Transition Platform» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“Ο Χρόνος” θα φιλοξενήσει το αναλυτικό ρεπορτάζ του Φόρουμ που θα κάνoυν για λογαριασμό της εκπομπής “Θέσεις & Αντιθέσεις” του kozani.tv οι Σωκράτης Μουτίδης και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης.

Μοιραστείτε την είδηση