Στο 49% η εξειδίκευση του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

3 Min Read

Συνεδρίασε στην Κοζάνη η Εδαφική Επιτροπή του προγράμματος ΔΑΜ

Για δημιουργία 3000 θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από τις 32 δράσεις ύψους 791,8 εκατομμυρίων ευρώ του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και των σχεδίων που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις, μίλησε ο Διοικητής του ΔΑΜ Πελοπίδας Καλλίρης, ο οποίος βρέθηκε στην Κοζάνη την Παρασκευή με αφορμή την συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής. Ο κ. Καλλίρης μίλησε για «Κασσάνδρες» που διαψεύδονται και πως το πρόγραμμα προχωράει κανονικά και ήδη έχει εξειδικευτεί το 49% αυτού.

- Advertisement -

«Ήρθε η ώρα της υλοποίησης των προγραμμάτων και της ενεργοποίησης των προσκλήσεων και θεωρούμε ότι θα είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την ομαλή μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα δώσει και νέες θέσεις εργασίας και μια άλλη επιχειρηματική κουλτούρα στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στα ΜΜΕ, ο κ. Καλλίρης.

Από την μεριά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας εξήρε την σημασία της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων στην Εδαφική Επιτροπή, η οποία δημιουργήθηκε μετά από παρέμβαση της DG Regio όταν διαπιστώθηκε η έλλειψη της προσέγγισης από «κάτω προς τα πάνω». «Ο τόπος μας απαιτεί να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες που χρειάζονται και να έχουμε την πλήρη εξέλιξη του προγράμματος το αμέσως προσεχές διάστημα. Θέλουμε ενισχυμένη συμμετοχή των τοπικών φορέων και το πρόγραμμα ΔΑΜ είναι το «πρόγραμμά» μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

Στη συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής συμμετείχε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Μετάβαση Α.Ε.» Δέσποινα Γκαράνη, η οποία αναφέρθηκε στην δημιουργία των Κέντρων Δεξιοτήτων της περιοχής. Όπως είπε, η σύμβαση υπογράφτηκε στις 30 Μαϊου και εντός του Αυγούστου θα παρουσιαστεί το σχέδιο δράσης για να αρχίσει να στήνεται το πρώτο κέντρο στην Κοζάνη, με στόχο να εγκαινιαστεί μέχρι τον Νοέμβρη και να ξεκινήσουν εντός του 2025 οι πρώτες επικοινωνιακές δράσεις.

Όσον αφορά στην αποκατάσταση εδαφών, ένα θέμα που «ταλανίζει» την περιοχή, η κ. Γκαράνη ανέφερε πως εντός των επόμενων ημερών βγαίνει στον αέρα η πρώτη πρόσκληση της ΔΕΗ για να πιστοποιηθούν τα 10.000 από τα 20.000 αδιατάρακτα στρέμματα των ορυχείων και να παραληφθούν στη συνέχεια από την Μετάβαση Α.Ε. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία θα λάβει από την ΔΕΗ περίπου 100.000 στρέμματα.

Οι εργασίες της Επιτροπής διήρκησαν περίπου 3 ώρες. Στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης “πρωταγωνίστησαν» παρουσιάσεις για την εξέλιξη και τους στόχους του προγράμματος. Ακόμη, παρουσιάστηκαν οι προτάσεις φορέων και Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας για έργα. «Μέχρι τις 10 το βράδυ δεχόμασταν προτάσεις κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή» ανέφερε ο Περιφερειάρχης. Αξίζει να σημειωθεί πως καμία πρόταση δεν κατατέθηκε από τον Δήμο Κοζάνης, ο οποίος δεν είχε εκπροσώπηση μέχρι και μια ώρα πριν την λήξη της συνεδρίασης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση