Στο ΕΚΕΤΑ 20.000 στρέμματα της ΑΕΒΑΛ για το πάρκο υδρογόνου

2 Min Read

Υπεγράφη η σύμβαση με τον Δήμο Εορδαίας

Την σύμβαση παραχώρησης χρήσης έκτασης στην παλιά ΑΕΒΑΛ Πτολεμαϊδας στο ΕΚΕΤΑ υπέγραψε την Παρασκευή ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Η έκταση προορίζεται για την δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση του Κόμβου Καινοτομίας Υδρογόνου.

- Advertisement -

Πρόκειται για πρότζεκτ που υλοποιεί το ΕΚΕΤΑ και έχει σκοπό την ανεξάρτητη έρευνα και την ανάπτυξη επιδεικτικών εφαρμογών των τεχνολογιών υδρογόνου ως προς την παραγωγή, αποθήκευση και αξιοποίησή του στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων (Ε&Α) να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής. Η ανάγκη της εν λόγω παραχώρησης αφορά στην υπό προμήθεια πιλοτική εγκατάσταση Η2-HUB του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ για την κατασκευή και λειτουργία πιλοτικής μονάδας για την παραγωγή Πράσινου Υδρογόνου (H2) μέσω ηλεκτρόλυσης νερού, η οποία θα προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, από το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ ως Αναθέτουσα Αρχή.

Την σύμβαση υπέγραψαν ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς και ο Διευθυντής Ερευνών Παναγιώτης Γραμμέλης. Το συμφωνητικό αφορά στην δωρεάν παραχώρηση 20.312 τετραγωνικών μέτρων εντός της παλιάς ΑΕΒΑΛ για διάστημα 30 ετών.

Το έργο, το οποίο αφορά η παραχώρηση έχει φορέα χρηματοδότησης την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και περιλαμβάνεται στο υποέργο Νο 1 της Πράξης «Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου» που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027».

Μοιραστείτε την είδηση