Στο μετασύμπαν

2 Min Read

Το μετασύμπαν, γνωστό και ως metaverse, σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ, είναι μια εκδοχή «ενσώματου διαδικτύου». Μέσω της εικονικής πραγματικότητας θα νιώθουμε σωματικά παρόντες στα γεγονότα, ενώ στην πραγματικότητα το σώμα μας θα είναι απλά ξεχασμένο κάπου. Δραστηριότητες του πραγματικού κόσμου, όπως γυμναστική, περίπατος, αλλά και καφές με φίλους, πιθανόν να μπουν σε δεύτερη μοίρα, αν κυριαρχήσει η επιθυμία για παρουσία σ’ αυτό το μετα-σύμπαν.

Εκεί, ο καθένας θα μπορεί να έχει την ταυτότητα που επιθυμεί και να κάνει ότι επιθυμεί, φορώντας στο κεφάλι μια συσκευή, η οποία θα του δίνει πρόσβαση στο νέο και άγνωστο κόσμο.

Πρόκειται για ένα σενάριο δυστοπικό και τρομακτικό; Ίσως. Σ’ αυτή, λοιπόν, τη νέα εκδοχή πραγματικότητας που θα στέκεται μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου, πολλά ζητήματα εγείρονται. Ένα από αυτά είναι και το γεγονός ότι θα μοιάζουμε με πρωταγωνιστές ενός ριάλιτι σόου, όπου θα πρέπει να ξαναδούμε έννοιες, όπως ιδιωτικότητα και προσωπική ζωή.

Βλέπετε, στο metaverse, όπως και στον πραγματικό κόσμο πιθανότατα να κυριαρχήσουν αυτοί που κάνουν πολύ θόρυβο, οι  νάρκισσοι, αλλά και όσοι επιδιώκουν τη δημοσιότητα.

Όλο αυτό μοιάζει μ’ ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα, στο οποίο τα όρια της ανθρώπινης φύσης θα δοκιμαστούν. Μπορεί να φαίνεται μακρινό, αλλά είναι πολύ κοντά μας και έχει μεγάλη σημασία να προετοιμαστούμε ως κοινωνίες για τις πιθανές επιπτώσεις του.

Μοιραστείτε την είδηση