Στραβά πόδια και καλή τύχη

3 Min Read

Υπάρχει μια παροιμία, την οποία χρησιμοποιούσαν οι …φαρμακόγλωσσες του χωριού ή της γειτονιάς, τα παλιά χρόνια, όταν ήθελαν να σχολιάσουν το πώς, κάποια που δεν συμπαθούσαν ιδιαιτέρως, τα κατάφερνε να κάνει ένα καλό γάμο, παρά τα ελαττώματα της: Μην κοιτάς τα στραβά της πόδια, κοίτα την καλή της τύχη. Ε, με το πνεύμα αυτής της παροιμίας θα άξιζε περισσότερο να παρατηρούμε ορισμένες από τις επιδόσεις της γειτονικής μας χώρας. Να κοιτάμε τα καλά της επιτεύγματα, και όχι μόνο να μένουμε κολλημένοι στα «στραβά της πόδια». Τα γεγονότα αυτό επιτάσσουν.

Με την κυρά του στο πλευρό του, απαστράπτουσα μέσα στο βαρύτιμο ολομέταξο τσαντόρ της, ο Ταγίπ Έρντογαν, ανήμερα της «Ημέρας της Δημοκρατίας», της εθνικής εορτής της Τουρκίας στην οποία τιμάται η ανακήρυξη της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας (29 Οκτωβρίου 2023) , ανακοίνωσε την έναρξη παραγωγής του μικρομεσαίου SUV της TOGG που αποτελεί το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, 100%  εγχώριας παραγωγής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Έρντογαν κατέφτασε στη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της TOGG στην περιφέρεια Gemlik της επαρχίας Προύσας, οδηγώντας το SUV της TOGG.

Παραγωγή αυτοκινήτων στην Τουρκία υπήρχε ήδη εδω και πολλά χρόνια. Αλλά επρόκειτο αποκλειστικώς για συναρμολόγηση είτε ευρωπαϊκών οχημάτων –κυρίως γερμανικών- είτε ασιατικών, κυρίως δε κορεατικών. Ετσι απέκτησαν την τεχνογνωσία. Και τώρα μπαίνουν πια δυναμικώς στην δική τους παραγωγή και μάλιστα στην τελευταία εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα.  Τα οποία, όταν την άνοιξη θα περάσουν και στην ευρωπαϊκή αγορά, θα έχουν μια  τιμή εκκίνησης η οποία αναμένεται να φτάνει τις 900.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή 48.600 ευρώ με βάση τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Για να γίνει αυτό το όραμα του Έρντογαν πραγματικότητα, το τουρκικό κράτος προσέφερε σημαντική χείρα βοηθείας στην TOGG, μια κοινοπραξία έξη εταιριών, με μειώσεις φόρων, δωρεάν γη, χαμηλό κόστος δανεισμού και κρατική εγγύηση αγοράς 30.000 οχημάτων ετησίως μέχρι το τέλος του 2035.

Εμείς είχαμε την μονάδα συναρμολόγησης της NISSAN, του ομίλου Θεοδωράκη, στον Βόλο, όπου επίσης υπήρχε και η μονάδα κατασκευής βαρέων οχημάτων –με σημαντικές εξαγωγές- του ΚΙΟΛΕΪΔΗ. Αλλά από την μια άσκηση …επαναστατικής γυμναστικής στην άλλη, καταφέραμε να τις τελειώσουμε. Και δεν ήταν οι μόνες.

Μοιραστείτε την είδηση