Συγκέντρωση υγειονομικών στην Κοζάνη για τα δυο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας

4 Min Read

Για την υγεία και την προστασία της εργασίας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, έξω από το δημαρχείο της Κοζάνης, φορείς και συνδικάτα του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της 26ης Φεβρουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης δυο ετών από την έναρξη της πανδημίας στην χώρα μας. Η συγκέντρωση περιελάμβανε ομιλίες και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η 26η Φεβρουαρίου είναι μια συμβολική ημέρα καθώς συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την δήλωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στο ΑΧΕΠΑ. Οι συγκεντρωμένοι μίλησαν για υποστελεχωμένα νοσοκομεία, ιδιωτικοποίηση της υγείας, τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς που έχει θρηνήσει η χώρα μας. Χαρακτήρισαν απαράδεκτη την πολιτική της Κυβέρνησης στη διαχείρηση της πανδημίας αλλά και τις αυξήσεις σε αγαθά και ενέργεια.

«Εξαγριωνόμαστε γιατί πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους θα είχαν σωθεί αν μας άκουγε η Κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας και θωράκιζε το ΕΣΥ με διορισμούς υγειονομικών για να προστατεύσει σοβαρά το πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας με σωστή εμβολιαστική πολιτική. Αντί γι’ αυτό προτίμησε τον δρόμο του διχασμού και της τιμωρίας και τώρα θερίζουμε ότι σπείραμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης Πρόεδρος της ένωσης Ιατρών, Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας. Ο ίδιος επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή η Δυτική Μακεδονία βρέθηκε στο κόκκινο και φάνηκαν οι τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε υποδομές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας. «Εξοντωτικές εφημερίες, απανωτές βάρδιες, χωρίς άδειες και ρεπό και χωρίς τον στοιχειώδη εξοπλισμό, είναι μόνο κάποια από αυτά που έκαναν οι υγειονομικοί στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούν την υγεία του λαού» τόνισε.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθηναν η Δέσποινα Μητσιάκου, μέλος του Αγωνιστικής Κίνησης Γυναικών Κοζάνης και ο Δημήτρης Τζελαπτσής μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης. Και οι δυο αναφέρθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία αλλά και για την ακρίβεια και τις αυξήσεις σε ενέργεια, ρεύμα και νερό, τα οποία επιβαρύνουν τα νοικοκυριά. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζωές», «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, καν’τε τώρα μαζικές προσλήψεις».

Η Μαρία Αραπογιάννη μέλος του της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, ανέφερε πως οι ίδιοι μαζί με τα εργατικά σωματεία εκφράζουν την αντίδρασή τους για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και δεν συμβιβάζονται με το να πηγαίνουν στα υποβαθμισμένα νοσοκομεία χωρίς να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες. Αναφορά έκανε και στην ακρίβεια καθώς και στο ότι δουλεύουν χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Πιστεύουμε ότι στον 21ο αιώνα τον οποίο ζούμε, μπορούν να καλυφθούν όλες αυτές οι ανάγκες μας και να υπάρχει ένα δημόσιο και δωρεάν πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βολές κατά τις Κυβέρνησης έριξε ο Ιωάννης Πατέρας, Επιμελητής Α’ χειρουργός στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης. Μιλώντας στον «Χ» είπε ότι η συγκέντρωση του κόσμου στέλνει μήνυμα κατά του «διχασμού» που προκάλεσε η Κυβέρνηση: «Η δημοκρατία έχει λόγο και ο φασισμός των κ. Μητσοτάκη και Πλεύρη, οι οποίοι διαχειρίζονται σχεδόν 28.000 ανθρώπους συν όλους εκείνους που τους καταπίεσαν να αποδεχθούν ότι το μόνο μέτρο θεραπείας της κοινωνίας που νοσεί είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ενώ η κοινωνία πεινάει. Σήμερα με αυτόν τον τρόπο τίθεται όλη η κοινωνία εναντίον τους. Όλοι οι άνθρωποι όλων των επαγγελμάτων, κάθε εμβολιαστικού προφίλ, λένε ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι ένας απίστευτος φασισμός, ο οποίος πρέπει να τελειώσει άμεσα γιατί διαφορετικά κακώς κρίνουν τα αλλότρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση