Συμβουλές για οδηγούς αυτοκινήτων και δικύκλων- Καθοριστική η οδική ασφάλεια 365 μέρες το χρόνο

3 Min Read

Μπορεί η οδική ασφάλεια να είναι καθοριστικής σημασίας 365 μέρες το χρόνο, ωστόσο σε κάποιες περίοδους αιχμής και κυρίως στις εξόδους των εκδρομέων, οι οδηγοί πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί και σχολαστικοί με την προετοιμασία του ταξιδιού.
Ελαστικά, φώτα, έλεγχος στα εξωτερικά σημεία του κινητήρα και υαλοκαθαριστήρες είναι τα απλά βασικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάθε οδηγός πριν την αναχώρησή του για τις διακοπές.
«Πριν τις διακοπές μας, αλλά και κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε για ταξίδι πρέπει να κάνουμε έλεγχο στα βασικά» λέει ο Παναγιώτης Γεράκης, ελεγκτής του ιδιωτικού ΚΤΕΟ «Auto Διάγνωση».
«Αρχικά πρέπει να ελέγξουμε την πίεση και την κατάσταση των ελαστικών, εφόσον είναι κρύα για να έχουμε τη σωστή πίεση που αναγράφει ο δείκτης των ελαστικών. Στη συνέχεια τα υγρά του κινητήρα που πρέπει να είναι στη σωστή στάθμη και τα λάδια του κινητήρα, την ώρα που ο κινητήρας είναι κρύος» συμβουλεύει ο κ. Γεράκης.


Επίσης, και τα λάδια των φρένων είναι ένα σημείο που θα πρέπει να ελέγξουμε, αλλά και η στάθμη των υγρών στο δοχείο των υαλοκαθαριστήρων, ώστε να έχουμε το παρμπρίζ μας καθαρό. Και οι υαλοκαθαριστήρες, όμως, θα πρέπει να έχουν καινούργια ελαστικά.
Σημαντικός είναι και ο έλεγχος των φώτων στάθμευσης, πορείας, μεγάλης σκάλας, φλας, καθώς και των stop. Καθοριστική είναι η θέση οδήγησης με το κάθισμα να ορίζεται σωστά και η χρήση ζωνών ασφαλείας όλων των επιβατών, συμπεριλαμβανομένων και όσων κάθονται πίσω. Απαγορευτική είναι η τελευταία τάση με τα πόδια του συνοδηγού να βρίσκονται στο ταμπλό.

- Advertisement -


Το ίδιο ισχύει και για τις μηχανές, των οποίων τα ελαστικά θα πρέπει να ελέγχονται, όπως επίσης τα φώτα, τα φρένα και οι καθρέφτες.
Μεγάλης σημασίας για τους αναβάτες μηχανών είναι το θέμα της ενδυμασίας που θα προστατέψει απο πτώση ή κάποιο ξένο αντικείμενο, αλλά και τον αέρα. Επομένως, όχι σε κοντομάνικα και σορτσάκια που συνηθίζονται πολύ το καλοκαίρι. Το κράνος στη μηχανή, όπως και η ζώνη στο αυτοκίνητο μας κρατούν δεμένους με τη ζωή, καταλήγει ο κ. Γεράκης.
Πρόκειται για συμβουλές που «φοριούνται» όλο το χρόνο και μας κρατούν ασφαλείς.

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μοιραστείτε την είδηση