Συναγερμός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων – Σε επιφυλακή η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

2 Min Read

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, λόγω των πολλών εστιών μόλυνσης χοίρων στη Βουλγαρία απο τη νόσο της αφρικανικής πανώλης.
Πρόκειται για νόσο που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά καταστρέφει το ζωϊκό κεφάλαιο, αφού η θανάτωση του κοπαδιού και άλλων κοπαδιών σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων περιμετρικά της μόλυνσης είναι η μόνη λύση για την καταπολέμηση της νόσου.
«Είναι ένα νόσημα που απαντάται μόνο στους χοίρους, τόσο στους οικόσιτους, όσο και στους αγριόχοιρους. Μεταδίδεται με πολλούς τρόπους, σχεδόν με τα πάντα, ακόμα και με εκκρίσεις που μένουν στο περιβάλλον για αρκετό καιρό. Κύριος κίνδυνος είναι οι αγριόχοιροι που κινούνται μεταξύ διαφόρων κρατών. Τώρα έχουν εντοπιστεί αρκετές εστίες στη Βουλγαρία» λέει ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Κοζάνης Θεόφιλος Κατζόγλου.

Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε απαγόρευση εισαγωγής χοιρινού κρέατος απο την Βουλγαρία, μετά τον εντοπισμό της νόσου σε είκοσι διαφορετικά μέρη. Ήδη στη γειτονική χώρα έχουν θανατωθεί πάνω απο 50.000 χοίροι έως τώρα.
«Ο ιός μπορεί να μπει σε μια μονάδα είτε με εργαλεία, είτε με ζωοτροφές. Αυτά πρέπει να τα φροντίσουν οι κτηνοτρόφοι και να προχωρήσουν στη δημιουργία τάφρων με απολυμαντικά υγρά, ώστε όποιος μπαίνει και όποιος βγαίνει να απολυμαίνεται» αναφέρει ο κ. Κατζόγλου.

Καλεί δε κυνηγούς και όσους βρίσκονται στη φύση, αν εντοπίσουν νεκρούς αγριόχοιρους σε ασυνήθιστο αριθμό, να καλέσουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, προκειμένου να ληφθούν δείγματα και να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι θέμα χρόνου να περάσει ο ιός στην Ελλάδα. «Τώρα το πότε θα έρθει και αν θα έρθει, δεν μπορεί να το πει με σιγουριά κανένας. Όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή» καταλήγει ο κ. Κατζόγλου.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση