Συνεχίζεται το «θεατρικό» της εκλογής Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ. Εκ νέου αίτημα υποστήριξης της εκλογής Βασιλειάδη απέστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο

4 Min Read

Μετά το «άκυρο» που «έριξε» στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης το Υπουργείο Πολιτισμού, μη δίδοντας τη σύμφωνη γνώμη του για να τοποθετηθεί Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Γιώτης Βασιλειάδης, το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού υπεραμύνεται των επιλογών του και προχωρά σε εκ νέου αίτημα-διευκρινιστική επιστολή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιατρομανωλάκη για το θέμα. Στην έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να προχωρήσουν στην παραπάνω ενέργεια, μήπως και το υπουργείο δώσει τελικά την έγκρισή του.

Το «θεατρικό έργο» της εκλογής του κ. Βασιλειάδη ως Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, κρατάει εδώ και μήνες, όταν το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο εκλογής και μοριοδότησης, μετά από πρόταση του μέλους της πλειοψηφίας Κώστα Κυτίδη. Στο πλευρό του στάθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα η απόφαση να περάσει κατά πλειοψηφία. Στην κάλπη της εκλογής είχαν βρεθεί οκτώ ψήφοι υπέρ του Γιώτη Βασιλειάδη και μια υπέρ του μέχρι τότε Καλλιτεχνικού Διευθυντή Βασίλη Μυριανθόπουλου. Είχαν προηγηθεί οι συνεντεύξεις των υποψηφίων μέσω τηλεδιάσκεψης. Από την στιγμή όμως που ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα, ξεκίνησε μια πρωτοφανής κινητοποίηση ηθοποιών, σκηνοθετών και καλλιτεχνών, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και των κεντρικών οργάνων εκπροσώπησης ηθοποιών και σκηνοθετών της χώρας, οι οποίοι με επιστολές και ενστάσεις τους κατήγγειλαν την διαδικασία, τονίζοντας πως δεν λήφθηκαν υπόψη και δεν αξιολογήθηκαν αντικειμενικά κριτήρια και προσόντα των άλλων υποψηφίων συγκριτικά με αυτά του κ. Βασιλειάδη.

Το γεγονός πως ο εκλεγμένος Καλλιτεχνικός Διευθυντής καθυστερούσε να αναλάβει (θα έπρεπε να έχει υπογράψει και αναλάβει καθήκοντα από 1/1/2022) έδειχνε πως η εξέταση της υπόθεσης είχε «κολλήσει» στο Υπουργείο Πολιτισμού και εξεταζόταν διεξοδικά. Όπως δημοσίευσε ο «Χ» στο χθεσινό φύλλο, ο αρμόδιος υφυπουργός δεν έδωσε την σύμφωνη γνώμη του για την τοποθέτηση Βασιλειάδη, γιατί «η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή στερείται πλήρως αιτιολογίας, καθώς δεν προκύπτει από αυτήν οποιαδήποτε εξατομικευμένη κρίση για την επάρκεια των προσόντων του επιλεγέντος υποψηφίου σύμφωνα με τις οριζόμενες στην Προγραμματική Συμφωνία και την σχετική Προκήρυξη προϋποθέσεις (ενδεικτικά: 5ετής επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών, αποδεδειγμένες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες κ.λπ.), ούτε συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων του με αυτά των λοιπών υποψηφίων ούτε συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων και πλάνων προγραμματισμού των δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, που οι υποψήφιοι όφειλαν να υποβάλουν σύμφωνα με τον όρο Α2 της Προκήρυξης».

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε την Τρίτη με την δημοσίευση της απόφασης του Υφυπουργού, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποστείλει εκ νέου αίτημα προς τον υφυπουργό να δώσει τη σύμφωνη γνώμη του για την τοποθέτηση Βασιλειάδη, λαμβάνοντας υπόψιν κάποιες πληροφορίες που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ Νίκο Κέφαλο δεν είχαν αρχικά διευκρινιστεί. Αυτές, μεταξύ άλλων είναι:

– Αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή και

– το πλήρες περιεχόμενο του φακέλου του υποψήφιου Γιώτη Βασιλειάδη (συμπεριλαμβανομένων των αντίγραφο ταυτότητας μέλους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) με Α.Μ. 1501, με ημερομηνία εγγραφής το 1998 και τελευταία θεώρηση το 2021 και αντίγραφο δελτίου ταυτότητας μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ.) με Α.Μ. 1394 με ημερομηνία εγγραφής 10/6/2020.

Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με το μέλος της αντιπολίτευσης Εύα Αραμπατζή να καταψηφίζει γιατί, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιεύτηκαν στην Διαύγεια, μέσα από την επιστολή δεν δίνονται απαντήσεις σε δύο βασικά σημεία της απάντησης του ΥΠ.ΠΟ.Α. στην συγκριτική αξιολόγηση προτάσεων και στην συγκριτική αξιολόγηση προσώπων. Ταυτόχρονα εκφράστηκαν προβληματισμοί και ανησυχία για την εξέλιξη του θέματος και για το γεγονός, ότι, λόγω έλλειψης Καλλιτεχνικού Διευθυντή, είναι προβληματική η εύρυθμη λειτουργία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση