«Ταφόπλακα» για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η εφαρμογή της βάσης του 10- Το 70% των φοιτητών του έγραψε κάτω απο 10

3 Min Read

Καταστροφική για την Δυτική Μακεδονία και το Πανεπιστήμιο θα είναι η τυχόν οριζόντια εφαρμογή της βάσης του 10, όπως εκτιμά ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Νίκος Σαριανίδης. Οι φωνές για την επαναφορά του μέτρου όλο και πληθαίνουν και την επόμενη φορά η συζήτηση θα ανοίξει με τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας να έρχονται αντιμέτωπα με μια νέα κατάσταση.
«Εκτιμώ ότι η οριζόντια εφαρμογή θα είναι καταστροφική, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των φοιτητών μας θα είναι κάτω απο τη βάση» λέει ο κ. Σαριανίδης και συμπληρώνει πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει τεκμηριώσει τη θέση αυτή στο υπουργείο, προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικά μέτρα για το πρόβλημα.
Το Πανεπιστήμιο έχει στείλει τις προτάσεις του στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ισοδύναμα μια σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα ένας απαιτούμενος αριθμός μαθημάτων που θα πρέπει να περνά ο φοιτητής του πρώτου έτους για να συνεχίζει τις σπουδές του. Αν δεν καταφέρει ο φοιτητής κάτι τέτοιο τότε θα διακόπτονται οι σπουδές του και θα κατευθύνεται με επαγγελματικό προσανατολισμό σε άλλες ειδικότητες. «Αυτό θα λύσει μερικώς το πρόβλημα και θα δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο της χώρας. Με το απολυτήριο λυκείου οι φοιτητές μπορούν να σπουδάσουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου. Θα ήταν οξύμωρο να μην μπορούν να σπουδάσουν αυτοί οι φοιτητές αυτή στη χώρα τους» τονίζει ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.
Ο κ. Σαριανίδης εκτιμά πως θα υπάρχουν οικονομικές, αλλά και κοινωνικές συνέπειες απο την εφαρμογή του μέτρου, αφού ο αποκλεισμός των νέων αυτών απο τα πανεπιστήμια της χώρας θα τους οδηγήσει σε άλλες χώρες.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στατιστικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μόνο το 30% έχει γράψει πάνω απο την βάση, ενώ το υπόλοιπο 70% κάτω του 10.
«Θεωρώ ότι η κοινωνική πρόοδος σε μια χώρα εξαρτάται άμεσα απο τον αριθμό των πτυχιούχων της. Η χώρα μας με επίσημα στοιχεία έχει χαμηλότερο ποσοστό πτυχιούχων συγκριτικά με το μέσο όρο των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει κάποιο όφελος απο την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης, καθώς η γνώση είναι επένδυση και δεν πρέπει να περιορίζεται» καταλήγει ο κ. Σαριανίδης.

Μοιραστείτε την είδηση