Ταξίδι στο χρόνο μέσα από το φωτογραφικό φακό του Μανώλη Κουτσοσίμου

4 Min Read

«Από όλα τα μέσα έκφρασης, η φωτογραφία είναι το μόνο που ακινητοποιεί μια συγκεκριμένη στιγμή στο χρόνο» είπε ο Γάλλος φωτογράφος Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν και αυτό κάνει εδώ και δεκαετίες ο Μανώλης Κουτσοσίμος.

Η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του Μανώλη Κουτσοσίμου θα ξεκινήσει αύριο Κυριακή και θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στο χώρο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου της Κοζάνης και οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 20:00.

Ο ίδιος, μιλώντας στον «Χ», για την έκθεση του ανέφερε πως ήθελε καιρό να κάνει μια παρουσίαση της δουλειάς του, η οποία αφορά την τελευταία εικοσαετία. «Είναι πραγματικά ματιές μέσα στο χρόνο» σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με τον τίτλο της έκθεσης. Ασχολείται με τη φωτογραφία από τα 17 του και ξεκίνησε με τα φιλμ και τον σκοτεινό θάλαμο, ενώ τώρα έχει κάνει τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία.

Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως φωτογραφία δρόμου, πορτρέτα, βιομηχανική φωτογραφία και φωτογραφίες από περιοδείες και περιόδους που τον «στιγμάτισαν» όπως όταν είχαν φιλοξενηθεί οι πρόσφυγες στην πόλη μας το 2016 και όπως τόνισε ο ίδιος «τα ερεθίσματα ήταν πολλαπλά και η κάθε μια έχει ξεχωριστή ματιά».

Η φωτογραφία για τον ίδιο είναι μια «μαγεία» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και έχει αδυναμία στην ασπρόμαυρη φωτογραφία και του αρέσει να «παίζει» με τις σκιές. Φωτογραφίζει αυτό που του κάνει αίσθηση, ερεθίζει το μυαλό του, το είναι του, την ψυχή του και του κάνει «κλικ». Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις αλλά ατομικά θα είναι η πρώτη του και ελπίζει όχι και η τελευταία, αναφέροντας πως θέλει αρκετό χρόνο για να στηθεί μια έκθεση. «Προσπάθησα να διαλέξω από τις 350 φωτογραφίες μέσα από τα αρχεία μου για να φτάσω τελικά στις 35 που θα είναι στην έκθεση. Υπάρχουν μέσα στιγμές από διάφορες χρονικές περιόδους της ζωής μου και δείχνουν το πως ζούσα καθημερινά».

Μέσω της κύριας δουλειάς του στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και από ένα «ψυχρό» περιβάλλον, προέκυψαν και κάποιες, κατά την άποψη του εμβληματικές φωτογραφίες. «Η φωτογραφία μου αρέσει πάρα πολλά χρόνια και δέχθηκα πολύ νωρίς τα ερεθίσματα. Προσπαθώ μέσα από αυτό να βγάλω προς τα έξω και τον εαυτό μου» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κάθε φωτογράφος έχει τη δική του οπτική με βάση την ιδιοσυγκρασία και τις ευαισθησίες του καθενός. «Η ματιά του κάθε φωτογράφου είναι ξεχωριστή» τόνισε ο ίδιος. Οι δύο αγαπημένες του φωτογραφίες είναι μέσα στην έκθεση, η μια είναι βιομηχανική και η άλλη στο Βερολίνο στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων υπήρχαν στιγμές που άφηνε τη μηχανή και την ξανά έπιανε μετά από σημαντικά γεγονότα που του συνέβαιναν και μπορεί να πει κάποιος πως έβρισκε μια διέξοδο εκεί. Για να ασχοληθεί κανείς με τη φωτογραφία, πρέπει να έχει χρόνο και να ταξιδεύει, ώστε να βλέπει καινούρια πράγματα, καινούρια μέρη, καινούριο κόσμο, να «ανοίγει» το μάτι και το μυαλό, καθώς όπως τόνισε ο κ. Κουτσοσίμος «σε ένα γνώριμο περιβάλλον είναι πιο δύσκολο να βρεις αυτό που θα ξεχωρίσει και θα σου κάνει το κλικ».

Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι η Κοζάνη δεν έχει ένα χώρο κατάλληλο και αποκλειστικά για εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. «Αν θέλεις να αναδείξεις κάτι, πρέπει να υπάρχει και ο κατάλληλος χώρος» τόνισε.

«Αν ένας φωτογράφος καταφέρει μέσα από το κλικ που θα κάνει, να περάσει στον κόσμο συναισθήματα είναι πολύ σημαντικό», σημείωσε ο ίδιος και θα πρότεινε σε κάποιον να γίνει φωτογράφος, αλλά να το κάνει με πάθος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση