Τέρας βιαστής και νομοθετικό τερατούργημα

3 Min Read

Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, ο βρετανικός τύπος, σχολιάζει κάτι που συνέβη στην Ελλάδα, αλλά από τα δικά μας μέσα πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Ένας άνδρας ο όποιος είχε καταδικασθεί για τους βιασμούς, στην Κέρκυρα, έξη γυναικών από την Βρετανία, έχοντας αποσπάσει τον τίτλο «το τέρας της Κέρκυρας» εντοπίσθηκε να απολαμβάνει το ποτό του σε μπαράκι του νησιού.
Αντιγράφω από τα σχετικά ρεπορτάζ: « Το τέρας της Κέρκυρας εντοπίστηκε σε ένα μπαρ, παρά το γεγονός ότι το 2012 καταδικάστηκε σε φυλάκιση 52 ετών -που θεωρείται η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ελλάδα για υποθέσεις βιασμού. Αλλά αντί να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα για τα εγκλήματά του, αφέθηκε σιωπηρά ελεύθερος έχοντας κάνει 9 χρόνια φυλακή».
Δημοσιογράφος της βρετανικής Express ρώτησε τον άνδρα πώς κατάφερε να αποφυλακιστεί τόσο πρόωρα. «Βγήκα έξω λόγω νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης», ήταν η απάντησή του.
Αλλά για να μη χρεώνουμε όλα τα στραβά ψωμιά μόνον στην κυβέρνηση Τσίπρα, ας δούμε λίγο την προϊστορία. Ο βιαστής της Κέρκυρας είχε επιτεθεί σε τουλάχιστον έξι γυναίκες τις οποίες είχε παρασύρει υπό την απειλή μαχαιριού σε δάσος όπου τις βίασε. Είχε συλληφθεί και καταδικαστεί και το 2007 για βιασμούς τριών γυναικών από το 1997 μέχρι το 2005, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος το 2010 και μέσα σε λίγες εβδομάδες είχε πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις.
Γι αυτές τις νέες –και μάλιστα καθ’ υποτροπήν- υποθέσεις βιασμού, κατσαδιάσθηκε, συνολικώς σε φυλάκιση 51 ετών. Αλλά δεν έμεινε στην φυλακή ούτε δέκα. Χάρη στην τελευταία αναθεώρηση του ποινικού κώδικα, αφέθηκε ελεύθερος να απολαμβάνει το ποτό του σε μπαράκια, όπου «κιαλάρει», κατά την επτανησιακή διάλεκτο, που έχει υιοθετηθεί και από την «αργκό» που χρησιμοποιούν όλα τα «άνθη του κακού», ποια τουρίστρια είναι «μπάνικη». Ποια αξίζει να την «γουστάρει».
Όλη η νομοθεσία μας, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, πάσχει. Αλλά αυτή που αναφέρεται στην προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας της γυναίκας, είναι σε επίπεδα τριτοκοσμικά. Δεν απέχει πολύ από την αντίληψη κάποιων αρειμάνιων σερνικών κατά την οποία, κάθε γυναίκα που είναι, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, ελαφρά ντυμένη, ώστε να εκτίθενται σε κοινή θέα οι μηροί της, «πάει γυρεύοντας», άρα «τι φταίει ο βιαστής».
Χρειάζεται αλλαγή εκ βάθρων η νομοθεσία μας.

Μοιραστείτε την είδηση