Την κατά προτεραιότητα εισαγωγή στο σύστημα των 2 μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ζητά το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας- Για την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης

3 Min Read

Να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της τηλεθέρμανσης ζητά με επιστολή του στον ΑΔΜΗΕ ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Συλλίρης.

Στην επιστολή ο κ. Συλλίρης σημειώνει  πως για την ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης Κοζάνης είναι απαραίτητη η τροφοδοσία κατά την διάρκεια της θερμαντικής περιόδου (από 15/10 έως και 15/5 κάθε έτους) από δύο τουλάχιστον λιγνιτικές μονάδες σε πλήρες φορτίο, ενώ η τρίτη, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, χρησιμοποιείται ως εφεδρική τροφοδοσία σε περίπτωση βλάβης ή θέσης εκτός λειτουργίας για οποιονδήποτε λόγο μίας εκ των άλλων δύο.

«Με τα μέχρι σήμερα ωστόσο δεδομένα και ιδιαίτερα από το 2018 και μεταγενέστερα, παρατηρείται το συστηματικό φαινόμενο, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να εντάσσονται από το σύστημα δύο μονάδες (3 και 4 του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημήτριου Κοζάνης) σε μερικό φορτίο < 220 MWe (με μέγιστη απολαβή θερμικής ισχύος ~ 104 MWth) l ή και μόνον η μία εξαυτών (απολαβή θερμικής ισχύος 50 – 52 MWth) σε απρόβλεπτα και ακανόνιστα χρονικά διαστήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το φαινόμενο αυτό έχει επιδεινωθεί, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του target model στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την ένταξη των μονάδων στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής αυτοματοποιημένα από τον ΑΔΜΗΕ, αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά κριτήρια».

Συνέπεια αυτού τονίζει ο κ. Συλλίρης είναι η ανεπάρκεια θερμικής ισχύος και η ανάγκη κατανάλωσης αυξημένων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης στο λεβητοστάσιο αιχμής / εφεδρείας από την  ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ με σημαντική οικονομική επιβάρυνση, που σε περιπτώσεις εμφάνισης συνεχόμενων περιόδων χαμηλών θερμοκρασιών (< 0ο C ) ούτε αυτό επαρκεί.

Παράλληλα επισημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο των ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων καλύπτει σήμερα τις ανάγκες θέρμανσης αποκλειστικά και μόνο με την χρήση τηλεθέρμανσης, λόγω της υψηλής οικονομικής ανταγωνιστικότητας. Τα κτίρια αυτά, σχεδόν στο σύνολό τους, δεν διαθέτουν εφεδρικές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Ταυτόχρονα, εξυπηρετούνται  τα δημόσια κτίρια, οι κοινωνικές υποδομές, υποδομές υγείας, κλπ. (νοσοκομεία, σχολεία, κτίρια διοίκησης, κοινωφελείς δομές, κλπ), τα οποία επηρεάζονται σημαντικά σε περιπτώσεις μη λειτουργίας της εγκατάστασης.

Ο κ. Συλλίρης καταλήγει την επιστολή σημείωνοντας πως «για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο. Για το λόγο αυτό και για την εξομάλυνση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης πρέπει, έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα, να προτάσσονται απαραίτητα και να μπαίνουν με προτεραιότητα στο σύστημα δυο μονάδες του ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ».

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , , ,
Μοιραστείτε την είδηση