Το δικό τους νομοσχέδιο προετοίμασαν στο Στρασβούργο μαθητές από την Κοζάνη

2 Min Read


Την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δίνει σε χιλιάδες μαθητές κάθε χρόνο το Ευρωκοινοβούλιο μέσω του προγράμματος Euroscholar, που χρηματοδοτείται από το Erasmus +.
Στις 16 Μαρτίου 24 μαθητές και 3 καθηγητές από λύκεια της Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκαν στο Στρασβούργο και παρακολούθησαν την ημερίδα προσομοίωσης των εργασιών του ευρωκοινοβουλίου.
«Η διαδικασία είναι υπέροχη» λέει η μαθήτρια της Β’ λυκείου του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης Άρτεμις Κουτσογεωργοπούλου, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά από διαφορετικές χώρες και να μάθουν περισσότερα για εκείνα, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ευρωπαϊκό ιδεώδες.
Η επιλογή των μαθητών που συμμετείχαν έγινε μετά από διαγωνισμό και εκπόνηση εργασίας σε ζητήματα σχετικά με την Ε.Ε. και κριτήρια την πολύ καλή γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας και τις καλές σχολικές επιδόσεις.
«Η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική» δηλώνει η Κυριακή Τζήκα, μαθήτρια της Β’ Λυκείου του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης και συμπληρώνει πως «όλοι οι συμμαθητές προσπάθησαν πολύ για να συμμετέχουν σε αυτή, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των νέων στη λήψη των αποφάσεων με στόχο να ακουστεί η φωνή τους».
Η προσομοίωση περιελάμβανε συζητήσεις με έκδοση ψηφισμάτων για θέματα όπως η τρομοκρατία, η μετανάστευση, το περιβάλλον, ενώ οι μαθητές χωρίστηκαν σε 6 ομάδες, τα μέλη των οποίων ήταν διαφορετικών εθνικοτήτων και μετά από συζήτηση παρουσίαζαν το δικό τους νομοσχέδιο.
Για μια εμπειρία ανεπανάληπτη κάνει λόγο ο Αθανάσιος Γκαγκαλης, μαθητής κι αυτός της Β’ Λυκείου του 4ου ΓΕΛ, ο οποίος δηλώνει πως «μου έμεινε η εμπειρία, αλλά και οι διαδικασίες που μας βοήθησαν να εξοικειωθούμε με τις ευρωπαϊκές αξίες και να εκφράσουμε τη γνώμη μας στα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη».
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση