Το μέλλον μετά το λιγνίτη

2 Min Read

Λόγω εφημερίδας, όλη μου τη ζωή θυμάμαι να ακούω και να διαβάζω πράγματα για τη μεταλιγνιτική εποχή. Για τη μέρα αυτή που κάποτε φάνταζε μακρινή, αλλά σήμερα είναι το παρόν μας.
Για πάρα πολλά χρόνια επιθυμούσαμε να ξορκίσουμε το κακό, αντιμετωπίζοντάς το πάντα σε θεωρητικό επίπεδο και ως κάτι που αφορά το απώτατο μέλλον.
Έτσι λοιπόν ούτε προγραμματίσαμε, ούτε σχεδιάσαμε γι’ αυτή την εποχή και ακόμα και τώρα δεν θα ασχολούμασταν, αν δεν βρισκόμασταν εκ των πραγμάτων αντιμέτωποι με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που είναι αμείλικτη.
Την ίδια ώρα που εμείς καθόμαστε και φιλοσοφούμε, όλοι οι υπόλοιποι που βρίσκονταν στην ίδια μοίρα με μας, κάτι έχουν να επιδείξουν σε επίπεδο διαχείρισης και αποκατάστασης των ορυχείων τους, αλλά και επαναπροσαρμογής των αναπτυξιακών τους μοντέλων στη νέα εποχή.
Τώρα επιτέλους που κι εμείς το πήραμε απόφαση και ξεπεράσαμε τη φάση της άρνησης, όπως κάθε ένας που πενθεί για το ένδοξο παρελθόν του και αρνείται να πάει παρακάτω, είναι ώρα να δούμε σοβαρά τι θα κάνουμε.
Με όποια χρηματοδοτικά εργαλεία έχουμε και με όποια άλλα μας δίνει η Ευρώπη. Με όποιες καλές πρακτικές μπορούμε να δανειστούμε και με όποιες ίδιες δυνατότητες.
Διαφορετικά θα μείνουμε εδώ που είμαστε να συζητάμε και για τα επόμενα είκοσι χρόνια τα ίδια και τα ίδια πράγματα.

Ιωάννα
[email protected]

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση