Το μονοπώλιο των κακών ειδήσεων

1 Min Read

Είναι άραγε περισσότερες οι κακές ειδήσεις σήμερα; Δεν τολμάς να ανοίξεις μέσο ενημέρωσης και να σου το κακό, το σοκαριστικό, το τραγικό. Για ποιον να πρωτοκλάψεις; Το Σύρο πρόσφυγα, τον επιβάτη της γερμανικής αμαξοστοιχείας, το διπλανό σου ή εκείνον που χάθηκε στην Ακτή του Ελεφαντοστού;

Κάθε είδηση και μια τραγωδία, κάθε ανάρτηση και μια φοβερή ιστορία. Αν ζούσε σήμερα ο Marshall McLuhan, πατέρας της φράσης “όλοι ζούμε σε ένα παγκόσμο χωριό”, θα μας έλεγε πιθανότατα ότι αυτές είναι οι παράπλευρες απώλειες της παγκοσμιοποίησης και της συμπίεσης του χωροχρόνου.

- Advertisement -

Είσαι χιλιάδες μίλια μακριά, αλλά τραβάς ζόρια για τον κοντινό σου άνθρωπο στο Μαλί, γιατί τα έφερε έτσι η μοίρα και πίνετε καφέ καθημερινά μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πόση δυστυχία, όμως, μπορεί να χωρέσει του ανθρώπου το κεφάλι; Έτσι, φτάσαμε στο σημείο να είναι -ή να το παίζουν- όλοι στεναχωρεμένοι, αφού “δε βλέπεις τι γίνεται γύρω μας;”. Δεκτό και κατανοητό.

Η φάση, όμως, πάντοτε κάπως έτσι παιζόταν, απλά οι άνθρωποι πριν απο 50 χρόνια ήταν προστατευμένοι στο μικρόκοσμό τους χάρη στην έλλειψη πληροφορίας για το τι γινόταν στο διπλανό χωριό. Οπότε κάπως έτσι καταλήγουμε στο λιγότερη ενημέρωση, λιγότερα βάσανα. Ή μήπως όχι;

Μοιραστείτε την είδηση