To σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ

6 Min Read

Τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης για την «σωτηρία» της ΔΕΗ παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής στα πλαίσια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ανέφερε δε πως εντός της εβδομάδας είναι πιθανόν να οριστεί η νέα διοίκηση της ΔΕΗ και η οποία καλείται να υλοποιήσει το νέο business plan της Επιχείρησης, όπου περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης που θα επιτρέψουν, όπως σημείωσε, να αλλάξει «ρότα» η ΔΕΗ και να μετράει αντίστροφα στις επιδόσεις της.
Όντας σημαντικά επικριτικός στην πολιτική που ακολουθήθηκε κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και είχε ως αποτέλεσμα την σημερινή εικόνα της ΔΕΗ, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί εκ νέου σημαίνων παίκτης της αγοράς ενέργειας η μεγαλύτερη Επιχείρηση της χώρας.
«Εμείς σε αντίθεση με τη «μισή ΔΕΗ» του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ», είπε ο ίδιος.
Ενδεικτικό της πορείας που ακολούθησε η ΔΕΗ μέχρι σήμερα είναι το γεγονός ότι η μετοχή της ΔΕΗ έχει πέσει πάνω από 80% επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και εξυγίανσης που πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα ωστε να αναστραφεί η κατάσταση, όπου και αποτυπώνονται οι δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται το σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ.
Ως προς τα Μέτρα Στήριξης ανέφερε τα εξής:
Εμείς σε αντίθεση με τη «μισή ΔΕΗ» του κ. Τσίπρα, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ. Θα διαπραγματευθούμε για να μεγαλώσει η ΔΕΗ, για να ανέβει το μερίδιο της, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο. Διότι το 50% το οποίο συμφωνήσατε, σημαίνει πως πρέπει να χάσει 4 εκατομμύρια πελάτες σε 4 χρόνια. Αυτός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία.
Επιδιώκουμε την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Δεν είναι δυνατόν η εταιρία να πουλάει κάτω του κόστους και να δουλεύει υπέρ των ανταγωνιστών της.
Φροντίζουμε, ώστε με τον προσφορότερο τρόπο, να κλείσει το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα χρήματα αυτά να αποδοθούν στη ΔΕΗ, διότι θα αποτελέσουν μια σημαντική ένεση ρευστότητας.
Το ίδιο θα κάνουμε, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.
Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες –για λόγους περιβαλλοντικούς, αλλά για να στηρίξουμε την ίδια την επιχείρηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι ελάχιστο, περίπου 2,9% και αποτελεί ντροπή, σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις στις ΑΠΕ.
Αναφορικά με τα Μέσα Εξυγίανσης ανέφερε τα εξής:
Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρίας στη μετά λιγνίτη εποχή.
Παράλληλα με το πρόγραμμα μετασχηματισμού της ΔΕΗ, δρομολογούμε τη μεταφορά των παγίων της Διανομής της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Στόχος είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα. Έτσι θα αναδειχθεί η κρυμμένη αξία του ΔΕΔΔΗΕ και η ΔΕΗ θα έχει ξεκάθαρο ταμειακό όφελος από τη μερική ιδιωτικοποίησή του.
Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Προσέξτε, όμως: Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται.
Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού, ώστε να επιλυθούν ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων και να έχουμε μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.
Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.
Τέλος, αναφέρθηκε στα υπόλοιπα ενεργειακά θέματα και εκκρεμότητες όπου διασαφήνισε πως πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν και να κλείσουν επιτυχώς.
Αυτά είναι τα εξής:
Η περαιτέρω ιδιωτικοποιήση του ΑΔΜΗΕ.
Η απελευθέρωση και ενίσχυση της αγοράς ενέργειας.
Η επιτάχυνση της αξιοποίηση των υδρογονανθράκων γι’ αυτό και θα φέρουμε αμέσως στη Βουλή, τις νέες συμβάσεις για τα 4 «οικόπεδα» που υπολείπονται.
Η αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛΠΕ σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ.
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.
Η αξιοποίηση επίσης του ορυκτού και μεταλλευτικού μας πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής, όπου δίνουμε προτεραιότητα.
Οι πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση, τους συσσωρευτές και την εξοικονόμηση ενέργειας με νέα προγράμματα, παράλληλα προς το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον.
Η ενίσχυση της αγοράς στις ΑΠΕ.
Πηγή energypress

Μοιραστείτε την είδηση