Το Συνδικάτο Οικοδόμων ζητά άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων σε συνθήκες καύσωνα

4 Min Read

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Αντιμέτωποι θα βρεθούν οι εργαζόμενοι τις επόμενες ημέρες αλλά και συνολικά τους καλοκαιρινές μήνες με πρωτοφανή κύματα καύσωνα με βάση τις επισημάνσεις των μετεωρολόγων. θα κληθούν να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε χώρους-καμίνια.

- Advertisement -

Η κατάσταση στους χώρους εργασίας και τα εργοτάξια, λόγο της εντατικοποίησης της εργασίας με 10ωρη εργασία, των μηδαμινών ελέγχων από τα αρμόδια κρατικά όργανα , καθιστά ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση. Η απαράδεκτη σχεδιαζόμενη επιβολή της 12ωρης εργασίας βάζει ταφόπλακα στα ανθρώπινα ωράρια εργασίας. Το κυνήγι του κέρδους από τις εταιρίες είναι και η ρίζα που ενισχύει εκείνα τα δεδομένα που καθιστούν ακόμα πιο επικίνδυνη για τους εργαζόμενους την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. 

Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα, η διακοπή εργασιών όπου χρειάζεται αντιμετωπίζονται από το κράτος και την εργοδοσία ως κόστος που τους επιβαρύνει. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στο κίνδυνο της εξουθένωσης από τις συνθήκες που διαμορφώνει ο καύσωνας. Η κυβέρνηση αντί να επιβάλλει μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, αρκείται σε κάποιες ανακοινώσεις, κλείνει το μάτι στην μεγαλοεργοδοσία και τους δίνει το ελεύθερο να μην εφαρμόζουν μέτρα.

Στα εργοτάξια της περιοχής μας, φ/β σταθμοί, αιολικά πάρκα κλπ διαμορφώνονται αντίξοες συνθήκες εργασίας λόγω του καύσωνα και απαιτούνται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως και διακοπή των εργασιών όπου χρειάζεται λόγο υψηλής θερμοκρασίας. Οι επιπτώσεις από την εργασία σε  υψηλές θερμοκρασίες έχει άμεσες συνέπειες όπως η καταπόνηση, η αφυδάτωση, η θερμοπληξία, η αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων κοκ όπως και μακροχρόνια επίδραση σε χρόνιες παθήσεις που μπορεί να έχουν εργαζόμενοι. 

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν την προστασία της ζωής τους στα δικά τους χέρια ,να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, να καταγγέλλουν περιστατικά αυθαιρεσίας.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 οC ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Αρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα.
  • Πλήρη αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμό βαρέων εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους. 
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων. Διαμόρφωση σκιερών χώρων διαλείμματος για τους εργαζόμενους. 

Κοζάνη, 10.6.2024

Μοιραστείτε την είδηση