Τώρα μάθατε ότι χρειάζεστε μεγάλο χώρο για την δίκη;

3 Min Read

Άντε πάμε πάλι πίσω. Να αναταράξω σχετλιαστικώς τον γνωστό στίχο του μεγάλου μας ποιητή Λορέντζου Μαβίλη: «Ελλάς το μεγαλείον σου, βασίλεμα δεν έχει».

 Αναβλήθηκε για τις 7 Νοεμβρίου η έναρξη της δίκης, για την μεγάλη φωτιά στο Μάτι, με τους 104 νεκρούς, η οποία είχε συγκλονίσει όχι μόνο την χώρα μας, αλλά τον πλανήτη ολόκληρο. Και γιατί αυτή η αναβολή, σε μια υπόθεση όπου τα αδικήματα έχουν χαρακτηρισθεί πλημμελήματα, άρα ο χρόνος κατά το οποίο επέρχεται η παραγραφή τους είναι μόλις οκτώ έτη; Διότι …διαπιστώθηκε πως ο χώρος που είχε επιλέγει δεν ήταν καθόλου κατάλληλος για την διεξαγωγή μιας τέτοιας δίκης. Και τώρα αναζητείται εσπευσμένως ένα άλλος χώρος.

 Με συγχωρείτε, πάντες οι «αρμόδιοι», περί αυτή την ιστορία, τώρα μόλις το μάθατε, ή τώρα μόλις το συνειδητοποιήσατε ότι χρειάζεται ειδικός χώρος για την εκδίκαση μιας υπόθεσης με δεκάδες κατηγορουμένους, ίσους και περισσότερους συνηγόρους υπεράσπισης, άλλους τόσους και περισσότερους πολιτικώς ενάγοντες που ζητούν να δικαιωθούν, και μια στρατιά εκατοντάδων μαρτύρων;

 Ανέλαβε, μας ενημερώνουν, να βρει λύση μέσα σε μια εβδομάδα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Μακάρι να τα καταφέρει ο άνθρωπος. Αλλά δεν το βλέπω και τόσο εύκολο. Με πιθανότερη προοπτική μιαν ακόμη αναβολή. Δηλαδή, με απλά λόγια, ένα ακόμη βήμα προς την παραγραφή.

 Η μόνη αίθουσα, από τον χώρο των δικαστηρίων, η οποία κάπως πλησιάζει στις ανάγκες μιας τόσο πολυάνθρωπης δίκης, εκείνη του Εφετείου Αθηνών, είναι καταλεγόμενη. Για την δίκη της «Χρυσής Αυγής». Πράγμα που επίσης ήταν γνωστό στην υπηρεσιακή αλλά και πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης.

 Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, κ. Πρόεδρε, αν υπάρχουν χωροταξικά προβλήματα στην λειτουργία των δικαστηρίων, αν δεν επαρκούν οι χώροι, αυτό δεν είναι κάτι που εναπόκειται στους δικαστές να το λύσουν. Είναι δικό σας πρόβλημα. Των εκάστοτε κυβερνώντων. Πρωτίστως δε του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα.

 Αν τα …καταφέρετε να επέλθει παραγραφή, να μην τιμωρηθεί ούτε ένας, θα στοιχειώσουν τα θύματα αυτής της τραγωδίας, που δεν είναι απαλλαγμένη του στοιχείου του εγκλήματος, και θα σας καταδιώκουν ως αμείλικτες Ερινύες.

 

Μοιραστείτε την είδηση