Τους σκίσαμε τους Σουηδούς

3 Min Read

Και άλλοι φόροι και άλλες εισφορές. Ασφαλιστικές και μη. Έχει δίκιο πράγματι ο κ. Κουμουτσάκος που υποστηρίζει ότι οδηγούμεθα σε μια πραγματικότητα κατά την όποια ο μέσος Έλληνας, ο μισθοσυντήρητος, ο συνταξιούχος, ο μικρός επιχειρηματίας ή επιτηδευματίας, θα δίνει τελικώς στο κράτος το 60% των εισοδημάτων που του έχουν απομείνει μετά από τις συνεχείς περικοπές που του έχουν επιβληθεί στην εξαετία της κρίσης.

Θα φθάσουμε δηλαδή στο σημείο να πληρώνουμε περισσότερους φόρους και εισφορές από όσους πληρώνει ο μέσος πολίτης στη Σουηδία, μια χώρα που ήταν πάντοτε δακτυλοδεικτούμενη για δυο λόγους. Ο ένας ήταν η υψηλή φορολογία των εισοδημάτων. Ο άλλος όμως ήταν το γεγονός ότι αυτή η υψηλή φορολογία εξασφάλιζε στους πολίτες της σκανδιναβικής αυτής χωράς το πιο προηγμένο κοινωνικό κράτος.

- Advertisement -

Θα περίμενε κανείς ότι με μια «αριστερή» κυβέρνηση, η αύξηση της φορολογίας του εισοδήματος και των πάσης φύσεως εισφορών, θα διακρινόταν από την αρχή της ανταποδοτικότητας. Ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν θα έπεφταν στο άπατο πιθάρι των Δαναΐδων. Ότι δεν θα ξοδεύονταν, όπως συνήθως, για την συντήρηση ενός υπερδιογκωμένου, αναποτελεσματικού αλλά και καταπιεστικού για τους πολίτες κράτους. Αλλά θα επέστρεφαν στους πολίτες με την μορφή κοινωνικών παροχών.

Με τόσα που πληρώνουμε ήδη και όσα περισσότερα καλούμενα να πληρώσουμε ως αποτέλεσμα του τρίτου, αλλά και τους ατύπως επιβαλλόμενου εν τοις πράγμασι τετάρτου μνημονίου, αλλά και με «αριστερή» κυβέρνηση στην εξουσία, το λιγότερο που θα περίμενε κανείς θα ήταν μια εξομοίωση της κοινωνίας μας με τα πρότυπα που δημιούργησε η επί δεκαετίες διακυβέρνηση της Σουηδίας από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους ήπιους οι δικοί μας «αριστεροί» τους αντιμετώπιζαν πάντοτε ως «οπορτουνιστές» και «δεξιούς».

Να έχουμε δηλαδή πραγματική δωρεάν παιδεία για όλους και σε όλες τις βαθμίδες. Αλλά δεν έχουμε. Να έχουμε πλήρη δωρεάν περίθαλψη, νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή. Αλλ’ αντ’ αυτού η περίθαλψη γίνεται όλο και ακριβότερη. Όλο και περισσότερο εμπορική υπόθεση.

Μπορούν πράγματι να υπερηφανεύονται και εκείνοι που μας κυβερνούν σήμερα, αλλά και εκείνοι που μας κυβέρνησαν όλη την περίοδο της κρίσης, ότι ξεπεράσαμε την Σουηδία. Αλλά μόνο στο «δώσε». Μόνο στα βάρη των πολιτών. Χωρίς κανένα αντίκρισμα. Χωρίς καμία ουσιαστική ανταπόδοση. Μόνο βάρη, βάρη, βάρη.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση