Τροπολογία για τη βιωσιμότητα της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα V»

5 Min Read

Ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια τα νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας για την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, στο οποίο εντάχθηκαν η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και ακόμη 16 υπουργικές τροπολογίες.

Τη ρύθμιση για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ «παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και η ΧΑ, απείχαν.

- Advertisement -

Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης κλείνει ουσία η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, η οποία τύποις αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής.

Τροπολογία για τη βιωσιμότητα της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαϊδα V»

Κατατέθηκε τελικά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή και υπερψηφίστηκε το απόγευμα της Παρασκευής η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σχετικά με τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (τα παλιά ΑΔΙ –Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος). Ο μηχανισμός ο οποίος καθορίζει την ετήσια αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων, κρίνεται απαραίτητος από τη ΔΕΗ, ειδικά για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V», η οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής της.
Με την τροπολογία θεσπίζεται και τίθενται σε εφαρμογή τα ΑΔΙ, πριν εγκριθούν από την Κομισιόν, όταν ακόμη αποτελεί ζητούμενο το κατά πόσο η συγκεκριμένη μονάδα δικαιούται πληρωμές. Σύμφωνα με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό (έχει εγκριθεί και θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες), καμία μονάδα που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία μετά την 1.1.2020 (και θα εκπέμπει πάνω από 550 γραμμάρια CO2 ανά ανάπαραγόμενη κιλοβατώρα), δεν επιτρέπεται να επιδοτείται μέσω ΑΔΙ. Αλλά ακόμη κι αν τεθεί σε λειτουργία εντός του 2019, για να πάρει ΑΔΙ πρέπει να υπάρχει μηχανισμός σε λειτουργία πριν να τεθεί σε ισχύ ο νέος Κανονισμός, γεγονός που εξηγεί το επείγον της τροπολογίας.
Ο στόχος, σύμφωνα με το αιτιολογικό του ΥΠΕΝ είναι η μακροχρόνια διασφάλιση της διαθεσιμότητας παροχής επαρκούς ισχύος στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), ώστε να παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια ειδικά σε περιόδους αιχμής.
Βάσει της τροπολογίας, η υπηρεσία διαθεσιμότητας ισχύος θα παρέχεται επί τη βάσει ανταγωνιστικής διαδικασίας μέσω δημοπράτησης από τον ΑΔΜΗΕ «δικαιωμάτων αξιοπιστίας» που αφορούν μια προκαθορισμένο περίοδο. Οι επιλεγέντες από την διαγωνιστική διαδικασία πάροχοι θα λαμβάνουν χρηματική αποζημίωση για την υπηρεσία διαθεσιμότητας ισχύος, η οποία θα καταβάλλεται από τον ΑΔΜΗΕ.
Η διάρκεια ισχύος του μηχανισμού, ο τρόπος και η τιμή αποζημίωσης των παρόχων, η διάρκεια των συμβάσεων με τον ΑΔΜΗΕ και άλλα ειδικότερα θέματα που αφορούν στις παραμέτρους σχεδιασμού και λειτουργίας του Μηχανισμού, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση μετά την οριστική έγκριση του σχήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Επιστολή στους βουλευτές προκειμένου να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία για τον μόνιμο Μηχανισμό Διασφάλισης Ισχύος απέστειλε η περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης The Green Tank. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής;
– ο μηχανισμός έρχεται σε αντίθεση με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες οι οποίοι απαγορεύουν σε οποιαδήποτε νέα λιγνιτική μονάδα να επιδοτείται μέσω μηχανισμών διασφάλισης ισχύος και ταυτόχρονα παύουν την οποιαδήποτε επιδότηση σε υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα μετά τις 30.6.2025.
– Ο σκοπός ενός μηχανισμού είναι να εξασφαλίσει την επάρκεια ισχύος στη χώρα αφού αυτό τεκμηριωθεί από σχετική ανάλυση (η οποία ουδέποτε κατατέθηκε) και όχι την οικονομική ενίσχυση λιγνιτικών μονάδων.
– Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η οικονομική βιωσιμότητα της υπό κατασκευή μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» κρίνεται από το αν θα λάβει επιδοτήσεις μέσω του ΜΔΙ. Σύμφωνα με τον προτεινόμενο μηχανισμό, το απολύτως μέγιστο ετήσιο ποσό με το οποίο θα επιδοτείται από τους Έλληνες καταναλωτές θα είναι λιγότερο από 43 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι το ετήσιο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 που θα επιβαρύνει τη μονάδα αν λειτουργεί τις ώρες που προβλέπονται στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και για πολύ μετριοπαθείς παραδοχές σχετικά με την εξέλιξη των τιμών δικαιωμάτων CO2, θα κυμαίνεται μεταξύ 108 και 129 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η οικονομική βιωσιμότητα της μονάδας κρίθηκε ήδη το 2017 όταν η ΔΕΗ δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει δωρεάν δικαιώματα εκπομπών CO2.
– Τυχόν υπερψήφιση της τροπολογίας θα ενισχύσει την αναντίστρεπτα μη ανταγωνιστική λιγνιτική βιομηχανία σε βάρος βιώσιμων τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Με πληροφορίες Το Βήμα Μάχη Τράτσα

Μοιραστείτε την είδηση