Τσάι του βουνού και άλλα αρωματικά θα καλλιεργηθούν για πρώτη φορά σε φωτοβολταϊκό πάρκο

5 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Έργο 70 μεγαβάτ εντός του ’22 από την Enel στο Μαυροδέντρι

Με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Βαμβακιές social green project», η εταιρεία Enel σε συνεργασία με τη βραβευμένη από τον ΟΗΕ Wise Greece, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Κοζάνης «ποντάρουν» στον τομέα της αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ενδυνάμωσης.

Τι είναι το πρότζεκτ

Μια μικρή ομάδα δέκα γυναικών από την περιοχή του Πολυμύλου θα μπει για πρώτη φορά στο φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή Βαμβακιές, θα φυτέψει αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, όπως τσάι του βουνού, μελισσόχορτο, λεμονοθύμαρο και παλιούρι και με τη βοήθεια της Wise Greece, θα μάθει όλα τα σχετικά με το μάρκετινγκ και το business plan, ώστε να εξασφαλίσει ένα μικρό εισόδημα.

Η καινοτομία του εν λόγω πρότζεκτ, όπως ανέφερε,

H ιδρύτρια της Wise Greece Μελίνα Ταπραντζή

έγκειται στο ότι θα είναι η πρώτη σειρά προϊόντων βγαλμένων μέσα από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο.

Η Wise Greece είναι μια μη κερδοσκοπική κίνηση, που προωθεί τα ελληνικά προϊόντα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ χρησιμοποιεί όλα τα κέρδη της από τις πωλήσεις τους, για να αγοράσει τρόφιμα και να τα διαθέσει σε άστεγους, ηλικιωμένους και παιδιά.

Η επιλογή των περιοχών που θα φυτευθούν τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, τα οποία στη συνέχεια θα πιστοποιηθούν ως βιολογικής παραγωγής, έγινε από το Cluster Βιοικονομίας με συγκεκριμένη μεθοδολογία, όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του Cluster κ. Τσέπουρα.

Το δεύτερο σκέλος του πρότζεκτ αφορά σε δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε νέους και νέες, άνεργους, γυναίκες και ευάλωτες ομάδες και στόχος του είναι να τους ενδυναμώσει μέσω mentoring και απόκτησης βασικών δεξιοτήτων σε θέματα προϊοντικής καινοτομίας, logistics, διαδικτυακού marketing κλπ.

Η πρώτη συνάντηση με τίτλο «Break your celeing» των περίπου 60 μέχρι στιγμής ενδιαφερόμενων θα γίνει στις 7 Δεκεμβρίου και όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν στο [email protected] ή στο 2130276559.

Πρόκειται για την πρώτη από τις δράσεις της Enel στην περιοχή

Η παρουσία της Enel στην περιοχή μετράει ήδη 10 χρόνια από το πρώτο αιολικό πάρκο που κατασκεύασε η ενεργειακή εταιρεία στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής. Όπως φάνηκε και από τα όσα είπε o επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power Αριστοτέλης Χαντάβας,

Ο Αριστοτέλης Χαντάβας, επικεφαλής Ευρώπης της ENEL

κατά την παρουσίαση του πρότζεκτ, η δραστηριότητα της εταιρείας στην περιοχή θα συνεχιστεί και μάλιστα εντός του 2022 θα ξεκινήσει το πρώτο από τα καινούργια έργα, αυτό των 70 μεγαβάτ στην περιοχή του Μαυροδενδρίου. Το έργο θα γίνει στις εκτάσεις στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Δημητρίου Υψηλάντη που «αποτελούν το 13% των εκτάσεων που είναι ήδη μισθωμένες από τον Δήμο Κοζάνης», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Μάλιστα, ο κ. Χαντάβας έκανε λόγο για 1000 θέσεις εργασίας (70% στη φάση της κατασκευής)  που θα δημιουργηθούν το προσεχές διάστημα από τα έργα της Enel στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και 20 εκ. ευρώ που θα διοχετευθούν στην τοπική κοινωνία μέσω καταναλώσεων, εξόδων, συμβάσεων κλπ.

«Η εμπειρία μας δίνει τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Να δεσμευτούμε σε κάποιους βασικούς πυλώνες. Να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Να δουλέψουμε για την τοπική κοινωνία, αναπτύσσοντας εναλλακτικές πηγές τουρισμού ή αναδεικνύοντας τοπικά προϊόντα, να γνωρίσουμε τον τόπο, μέσω της κάλυψης των αναγκών του και επενδύοντας στη γνώση και την έρευνα» είπε ο κ. Χαντάβας.

Ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της Enel βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία με έργα φωτοβολταϊκά, αιολικά και έργα αποθήκευσης σε Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα που είναι υπό ανάπτυξη και σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης.

«Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αγροτική επιχειρηματικότητα και τοπικές κοινωνίες μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και να έχουμε μια συντεταγμένη πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα» ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, επισημαίνοντας πως ο Δήμος Κοζάνης θα στηρίξει το πρότζεκτ.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση