Ζητούν λύσεις για τις χαμηλές τιμές οι μηλοπαραγωγοί της Εορδαίας

3 Min Read

Δήμος Εορδαίας και ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άμεσες λύσεις

Συνεχίζονται οι ενέργειες των μηλοκαλλιεργητών της Εορδαίας προκειμένου να κινητοποιήσουν τα γρανάζια που χρειάζονται για να βρεθεί λύση στο θέμα της επιδίωξης των εμπόρων να αγοράσουν τα μήλα της περιοχής σε τιμές κάτω του κόστους. Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα και η βουεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό.

Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Πλακεντάς συναντήθηκε σε Μεσόβουνο και Πύργους με εκπροσώπους των αγροτών. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν να υπάρξει συντονισμός, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα. Οι μηλοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση αφού βλέπουν πως η φετινή παραγωγή τους που είναι πρώτης ποιότητας, επιδιώκεται (από τους εμπόρους) να υποτιμηθεί με «ανοιχτές τιμές».

Ο Δήμαρχος Εορδαίας τόνισε ότι ο δήμος στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια τους και διαβεβαίωσε πως τόσο αυτός όσο και ολόκληρη η δημοτική αρχή «βρίσκονται στη διάθεσή τους για τις όποιες δικές τους επόμενες σχεδιαζόμενες ενέργειες, οι οποίες θα κινούνται στην κατεύθυνση της επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος». Την Παρασκευή απεστάλη επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά, η οποία κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές Π.Ε. Κοζάνης και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, με τη οποία αιτείται την στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τους μηλοκαλλιεργητές του Δήμου Εορδαίας με λήψη μέτρων ειδικής μέριμνας.

 

Κατάθεση ερώτησης στην Βουλή από την Καλλιόπη Βέττα

«Είναι ζήτημα επιβίωσης να ενισχυθούν οι μηλοπαραγωγοί της Εορδαίας» τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα. «Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η τιμή αγοράς κυμαινόταν από  0,40 – 0, 60 ευρώ το κιλό, φέτος, οι χονδρέμποροι προτείνουν τιμή αγοράς 0,09 – 0,25 το κιλό, επικαλούμενοι το αυξημένο κόστος στην αποθήκευση και το κλείσιμο των αγορών του εξωτερικού. Ωστόσο, μόνο το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 0,32 – 0,35 ανά κιλό καθώς, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, όπως και των αυξήσεων σε προμήθειες και μεταφορικά, οι αγρότες πληρώνουν μεγάλα ποσά για τις καλλιέργειες τους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην κοινοβουλευτική της ερώτηση η κ. Βέττα.

Η ίδια ζητά από το υπουργείο, την καταβολή έκτακτης αποζημίωσης ανά στρέμμα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των πάγιων αναγκών σε ρεύμα και αναλώσιμα και αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων για το 2023 και άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να απορροφηθούν οι ποσότητες που εισήγαγε και τις προηγούμενες χρονιές η Αίγυπτος.

Όλγα Τουφεγγοπούλου- www.xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση