Μεγάλες εντάσεις δημιουργούν τα σκουπίδια- Θετική η ΓΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ στη διαχείριση των σκουπιδιών της Κατερίνης- Μομφή του Σάββα Ζαμανίδη προς τον Πρόεδρο της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημήτρη Λαμπρόπουλο- Έρχονται αυξήσεις

4 Min Read

Σε κλίμα μεγάλης έντασης, διαξιφισμών και λεκτικών επιθέσεων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η Γενική Συνέλευση της ΔΙΑΔΥΜΑ για την αποδοχή ή μη των απορριμμάτων της Κατερίνης στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας.  Τελικώς, αποφασίστηκε να αποδεχτεί η ΔΙΑΔΥΜΑ τα σκουπίδια, με μία όμως πρόταση που είναι άγνωστο αν θα γίνει αποδεκτή από το Δήμο Κατερίνης. Παράλληλα από τη συνεδρίαση έγινε εμφανές πως το ζήτημα των σκουπιδιών και κυρίως του κόστους διαχείρισης του θα μας  απασχολήσει έντονα το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς με τη λειτουργία της  Μονάδας Επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων (ΜΕΑ), τον Ιούνιο του 2017, το κόστος για τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας θα εκτιναχθεί από τα 34ευρώ/τόνο στα 7ο/τόνο

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ένα σχεδόν μήνα μετά την προηγούμενη άκαρπη Γενική Συνέλευση της ΔΙΑΔΥΜΑ για την αποδοχή ή μη των απορριμμάτων του Δήμου Κατερίνης το θέμα επανήλθε. Πρόταση της ΔΙΑΔΥΜΑ, όπως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της Δήμαρχο Βοίου Δημήτρη Λαμπρόπουλο και τον Διευθυντή της Δημοσθένη Μαυρίδη είναι πως θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Δήμου Κατερίνης για 2 χρόνια, καθώς υπάρχει διαθέσιμος χώρος στο Γ’ κύτταρο, δεν υπάρχει περιβαλλοντικό ζήτημα ενώ η ΔΙΑΔΥΜΑ θα εισπράξει με 29ευρώ/ τόνο 1,45εκ. ευρω +ΦΠΑ.

Την έντονη αντίδραση τους εξέφρασαν για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης και Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου.  Οι δύο άνδρες έθεσαν με έντονο τρόπο ζητήματα διαδικασίας και ελλιπούς ενημέρωσης από πλευράς διοίκησης για πολύ σημαντικά θέματα, εξέφρασαν την ένσταση τους για τη συνεχιζόμενη διαχείριση των απορριμμάτων της Βεροίας χωρίς να υπάρχει νέα σύμβαση, καθώς και το ζήτημα της τιμής για τα σκουπίδια της Κατερίνης. Ο Δήμαρχος Εορδαίας μάλιστα απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Δημήτρη Λαμπρόπουλο του είπε πως έχει αμφιβολία για το αν μπορεί να κρατήσει τις διαδικασίες της Γενικής Συνέλευσης και κατά πόσο μπορεί να είναι πρόεδρος της επιχείρησης.

Αναφορικά με το ζήτημα της τιμής, το πρόβλημα ετέθη ως εξής: Η τιμή των 29 ευρώ/ τόνο που προσφέρεται στον Δήμο Κατερίνης είναι υψηλότερη σήμερα από τα περίπου 25 ευρώ/τόνο που πληρώνουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας για την ταφή στο ΧΥΤΑ. Από τον Ιούνιο του 2017 και την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ  το κόστος για τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας θα φτάσει τα 70ευρώ/τόνο ενώ η Κατερίνη θα συνεχίζει να πληρώνει 29 ευρώ/τόνο.

Έτσι η Γενική Συνέλευση, μετά από συμβιβαστική πρόταση του Λάζαρου Μαλούτα, αποφάσισε με φήφους και του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και των εκπροσώπων των Δήμων Βοίου, Σερβίων- Βελβεντού  να κάνει μεν αποδεκτή την διάθεση απορριμμάτων του Δήμου Κατερίνης με 29ευρώ/ τόνο αλλά μόνο μέχρι την έναρξη λειτουργία της ΜΕΑ και στη συνέχεια να επανεξετάσει την τιμή. Και στην πρόταση αυτή διαφώνησαν οι κ.κ. Ζαμανίδης και Κεπαπτσόγλου με το δεύτερο όμως να επισημαίνει πως διαφωνεί με τους όρους και όχι με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κατερίνης.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τα σκουπίδια της Κατερίνης,  είναι πως στα μέσα του 2017 οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας  θα πρέπει να αυξήσουν κατά πολύ τις δαπάνες τους για τη διαχείριση των σκουπιδιών “πληρώνοντας” ουσιαστικά το γεγονός πως η περιοχή είναι πρωτοπόρα στη διαχείριση σκουπιδιών και εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ,   τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας,  μπορούν να πετούν σκουπίδια σε θάλασσες, λίμνες και βουνά, να μην τους επιβάλλεται το περίφημο τέλος ταφής και να πληρώνουν οι δημότες τους ελάχιστα δημοτικά τέλη.

Μοιραστείτε την είδηση