Δυαδική λογική

1 Min Read

Έχουν περάσει 46 χρόνια από τότε που ο παλαιστινιακής καταγωγής διανοούμενος Edward Said δημοσίευσε το έργο του «Οριενταλισμός». Ήταν μια σημαντική προσέγγιση στην κατανόηση των δυτικών αναπαραστάσεων μιας απροσδιόριστης έννοιας της «Ανατολής», που εκτεινόταν από την Ασία έως τη Βόρεια Αφρική.

Και παρότι έχει ως αφετηρία την κριτική των ευρωπαϊκών ουσιοκρατικών αναπαραστάσεων της «Ανατολής», οι οποίες τείνουν να περιγράφουν άλλους πολιτισμούς ως στατικούς και μονολιθικούς, η παρακαταθήκη του Said είναι ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, καθώς αναδεικνύει την προβληματικότητα της δυαδικής λογικής, η οποία υποστηρίζεται πάντα από μια φαντασιακή γεωγραφία.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Αυτό το «Εμείς» και το «Αυτοί» και τις γενικεύσεις που προκύπτουν, πρέπει να θέτουμε διαρκώς υπό αμφισβήτηση, εστιάζοντας στον ανθρώπινο παράγοντα σ’ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο και ολοένα πολυπλοκότερο και διασυνδεδεμένο κόσμο.

Πολλά από όσα είχαμε ως δεδομένα στο παρελθόν δεν αρκούν για να μας δείξουν το δρόμο για το μέλλον και κάποια, μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως επιζήμια. Αποτελέσματα αυτής της δυαδικής λογικής βλέπουμε, δυστυχώς, παντού γύρω μας, με αποκορύφωμα αιματοχυσίες, όπως αυτή που συμβαίνει στη Γάζα. Δεν έχουμε, λοιπόν, άλλο περιθώριο.

Μοιραστείτε την είδηση