Το μάθημα της Βαλένθια

1 Min Read

Η καταστροφή στη Βαλένθια, που δεν κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των πολλών, είναι μια ακόμη απόδειξη ότι πουθενά και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι κρύβουν οι επόμενες ώρες.

Πριν λίγο καιρό στα podcasts του “Χ” ο ευρωβουλευτής και μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου είχε κάνει λόγο για “εμμονή κάποιων καιρικών φαινομένων. Δηλαδή μπορεί κάποια περιοχή να δέχεται για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατεταμένη ανομβρία ή ξηρασία και μετά να ακολουθούν βροχοπτώσεις, οι οποίες πραγματικά να μην έχουν τελειωμό. Να το πω, λοιπόν, λαϊκά ότι ο καιρός «τρώει σκάλωμα».

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ακραία φαινόμενα, όπως κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, υδροσίφωνες είχαμε από πάντα. Πώς αλλιώς ο Νώε θα μάζευε στην κιβωτό του ένα ζευγάρι από κάθε είδος ζώου; Αυτό που αλλάζει σήμερα είναι ότι γινόμαστε μάρτυρες της κλιματικής αλλαγής που σημαίνει ότι ο καιρός αλλάζει πολύ πιο γρήγορα και ο χρόνος αντίδρασης είναι πολύ μικρός.

Επιπλέον, η οργάνωσή μας στις σύγχρονες πόλεις είναι τέτοια που δεν επιτρέπει στους κατοίκους να βρουν γρήγορα οδό διαφυγής, ιδιαίτερα εκεί που συνωστίζεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Όλα αυτά μας λένε ότι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε διαρκώς για το χειρότερο, ακόμα κι αν δεν έρθει ποτέ, δίνοντας μεγάλη σημασία στην ατομική μας προστασία.

Μοιραστείτε την είδηση