Κάθε Οκτώβριο και Νοέμβριο ανάβουν τα ξύλα και παίρνουν μπρος τα καζάνια, μέσα στα οποία βράζουν τα σταφύλια για να δώσουν το τσίπουρο.
Αφορμή γι’ αυτό που γράφω αποτέλεσε η βραδινή πρόσκληση από καλούς φίλους στο καζάνι του Γιάννη, στα Κρανίδια Σερβίων. Μια βραδιά αξέχαστη!
Αξέχαστη μένει και η εμπειρία σε όποιον καταφέρει να βρεθεί σε βραδινή απόσταξη παρακολουθώντας το τελετουργικό της.
Το νυχτέρι της είναι γοητευτικό, μαγικό και κρατάει ώρες, αφού το τσίπουρο στάζει σταγόνα – σταγόνα.
Το βράδυ βλέπεις τη φωτιά που καίει κάτω από το καζάνι όμορφη, με ωραίες και ήρεμες φλόγες και το μεθυστικό άρωμα της απόσταξης να χαλαρώνει τις αισθήσεις σου.
Μια βραδιά αξέχαστη, όπου μέσα από την όμορφη φιλοξενία των ανθρώπων εκεί μετατρέπεται σε γιορτή, με αρκετό φαγητό, χορό και τραγούδια.
Στήνονται γλέντια, τα οποία με τη φιλική ατμόσφαιρα που επικρατεί και τη δομική του νέου τσίπουρου, όταν φτάσει στους βαθμούς που πρέπει, βάζουν τις καλύτερες προδιαγραφές για μια μαγευτική, μεθυστική βραδιά μέχρι τις πρωινές ώρες.
Η απόσταξη του τσίπουρου στα καζάνια είναι διαδικασία απόλυτα παραδοσιακή, έχει τη δική της κουλτούρα και είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σημείο αναφοράς για κάθε περιοχή και γλυκιά ανάμνηση που μας συντροφεύει σε κάθε γουλιά!