Αισιοδοξία για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2021-2027

5 Min Read

Θετικά τα μηνύματα από την 3η Επιτροπή Παρακολούθησης που έγινε στην Πτολεμαϊδα

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την πορεία του ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Δυτική Μακεδονία που δεν θυμίζουν σε τίποτα το άγχος και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου που έκλεισε με κοπιώδεις προσπάθειες. Κατά την 3η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος που έγινε στην Πτολεμαΐδα την Πέμπτη, φάνηκε πως σε σχέση με την περίοδο 2014-2020 η υπάρχουσα κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και πως υπάρχει αισιοδοξία για πλήρη απορρόφηση.

- Advertisement -

Μέχρι τέλος του Ιουλίου οι εντάξεις υπολογίζεται να είναι στο 40%, οι συμβάσεις έργων στο 35% και οι πληρωμές στο 9%. Ωστόσο σύμφωνα με τις προβλέψεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, μέχρι το τέλος του χρόνου οι εξειδικεύσεις θα φτάσουν στο 90%, οι προσκλήσεις στο 80%, οι συμβάσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 10%, οι εντάξεις να αγγίξουν το 60% και οι πληρωμές το 20%.

«Θα είμαστε πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και επενδύουμε στην συμμετοχικότητα και στην προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω. Έχουμε επίσης μιλήσει με τα επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας και επιδιώκουμε να μην έχουμε πάλι προκηρύξεις προγραμμάτων που να μην είναι ελκυστικές για τις επιχειρήσεις της περιοχής μας» ανέφερε, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης.

Το πρόγραμμα της περιόδου 2021-2027 ανέρχεται σε περίπου 394 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις μοχλεύσεις. Να σημειωθεί πως σε αυτό το πρόγραμμα υπάρχει μεγάλη συνεισφορά του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης που σημαίνει πως τα ποσά που προορίζονται για την περιοχή είναι πρωτόγνωρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αμαντίδη, επιδιώξεις της περιφερειακής αρχής είναι να δοθεί προτεραιότητα σε τομείς όπως οι μεταφορές (άξονας Πτολεμαϊδα – Ξινό Νερό – Αμμοχώρι – Φλώρινα) με κυρίαρχη την αλλαγή της προτεραιοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Κοζάνη – Καλαμπάκα. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να λειτουργήσει η γραμμή Φλώρινα μέχρι τα σύνορα και η γραμμή Φλώρινα – Αμύνταιο – Θεσσαλονίκη που θα άρει την απομόνωση της περιοχής» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Σε άλλα έργα και προτεραιότητες, ο κ. Αμανατίδης έβαλε το φράγμα Νεστορίου στην Καστοριά για το οποίο ανέφερε πως πήρε τον δρόμο του και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει «ξεκαθαρίσει» και το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου που αναμένεται η πρόσκληση προς την Περιφέρεια μέχρι τέλος Σεπτέμβρη ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης

Από την συζήτηση και μετά από επισήμανση του κ. Αμανατίδη, προέκυψε η ανάγκη παρέμβασης για αύξηση του ορίου πληρωμών κατά περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην υπάρξει περίπτωση παύσης εργασιών από τους αναδόχους έργων. «Ήδη το υπουργείο Οικονομικών και ο Γενικός Γραμματέας κ. Σκάλκος με τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Παπαθανάση, εξέφρασαν την επιθυμία να αυξηθεί το όριο πληρωμών μας. Αυτό θα βοηθήσει να πληρωθούν όλες οι εργολαβίες και να μην έχουμε προβλήματα ούτε στο μέλλον. Ο λόγος είναι οι πόροι του ΠΕΠ είναι στον ίδιο κωδικό με τους πόρους του ΔΑΜ και του πυλώνα «3». Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μιλούμε για ένα πρόγραμμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Όταν στα περίπου 400 εκατομμύρια χρειαζόμαστε ετησίως 150 εκατομμύρια τότε στο πρόγραμμά του ενός δις θα χρειαστούμε περίπου 300 εκατομμύρια και παραπάνω. Φανταστείτε ότι αν αυτά έχουν τον ίδιο κωδικό με τον κωδικό που έχει το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε όλους τους αναδόχους. Άρα το πρώτο θέμα που το έθεσα ήδη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι ότι θα πρέπει να βγει νέος διακριτός κωδικός για το πρόγραμμα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Αμανατίδης.

Τις ελλείψεις και παραλείψεις που έγιναν στο Πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου, αναφέρθηκε έμμεσα ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος «Ελλάδα και Κύπρος» της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Παναγιώτης Πανταζάτος. Ο κ. Πανταζάτος είπε πως με αυτό το πρόγραμμα «είμαστε πολύ κοντά στον στόχο για να έχουμε πλήρη απορρόφηση. Η δουλειά που πρέπει να γίνει είναι σημαντική και είναι σημαντικό να προωθούμε ότι πέτυχαμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο για το τι υλοποιείται με την Πολιτική Συνοχής» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πανταζάτος.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση