Δε νιώθουν αρκετά Ευρωπαίοι οι Κοζανίτες λέει το ερωτηματολόγιο του 3ου ΓΕΛ

2 Min Read

Ερωτηματολόγιο, προκειμένου να διερευνήσει τις γνώσεις και τη στάση των ερωτηθέντων σχετικά με τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, συνέταξε το 3ο ΓΕΛ Κοζάνης που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Με βάση τις απαντήσεις που συνέλεξαν οι μαθητές, οι πολίτες της Κοζάνης δεν δείχνουν να αισθάνονται αρκετά Ευρωπαίοι, αλλά ούτε και νιώθουν αδιάφοροι απέναντι στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά φαίνεται να νιώθουν ισότιμοι με άλλους Ευρωπαίους πολίτες με συνολικό ποσοστό θετικών απαντήσεων το 57,1%.

Το ερωτηματολόγιο διερεύνησε, επίσης, την αναγνωρισιμότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών, η οποία είναι υψηλή, το ίδιο, όμως, δεν συμβαίνει και με την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για τους Ευρωπαίους πολίτες να συζητήσουν για το μέλλον που θα ήθελαν να δημιουργήσουν.

Τα 473 ερωτηματολόγια έγιναν μέσω προσωπικών συνεντεύξεων. Τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί θα βοηθήσουν τους μαθητές να σχεδιάσουν τις μελλοντικές δράσεις του προγράμματος, με στόχο τη διάχυση των ιδεών του Ευρωπαίου πολίτη, της ισονομίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Η εκπαιδευτική ομάδα που ασχολήθηκε με την συγκεκριμένη σφυγμομέτρηση πιστεύει πως οι κάτοικοι της περιοχής μας θα ήθελαν να αντιμετωπίζουν τον Ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό με εμπιστοσύνη, αλλά δείχνουν ταυτόχρονα και έναν σκεπτικισμό προς αυτόν. Εξηγούν δε αυτή τη διπλή όψης διάθεσης μέσα από πολλούς παράγοντες, τόσο προσωπικούς και κοινωνικούς, όσο και πολιτικούς.  Επίσης, πιστεύουν, πως θα άξιζε τον κόπο να διερευνηθούν περαιτέρω οι αιτίες της στάσης των πολιτών της Κοζάνης απέναντι στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η ομάδα των μαθητών-υποψήφιων πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης αποτελείται από τους μαθητές, Βαγγέλης Αντωνιάδη, Γιώργο Βασιλειάδη,  Άνυ Γαρσλιάν, Θεοδώρα Γρίβα και Ευρώπη Ασλανίδου και συντονίζεται από τις καθηγήτριες Ελένη Βαγιαννίδου και Ειρήνη Βαλάσα.

www.xronos-kozanis.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση