Δεν είναι ό,τι φαίνεται

2 Min Read

Αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας διάλογος σχετικά με μια φωτογραφία που παραπέμπει στην αλληλεγγύη των λαών με φόντο τους φονικούς σεισμούς της Τουρκίας.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια σύνθεση με photoshop κι ένα άλλο λογισμικό δημιουργίας εικόνων που εικονίζει έναν άνδρα με κράνος που γράφει ΕΜΑΚ κι έχει μια ελληνική σημαία, ο οποίος κρατάει στοργικά στην αγκαλιά του ένα κορίτσι που έχει στο μανίκι μια τουρκική σημαία.
Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος από την αρχή ότι πρόκειται για ένα ψηφιακό έργο, οποίο επ’ ουδενί δεν μπορεί να περάσει για πραγματική φωτογραφία. Ωστόσο, αρκετοί φαίνεται ότι ήταν αυτοί που δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για ψηφιακή φωτογραφία, αλλά και αρκετοί άλλοι αυτοί που έκαναν λόγο για fake news.
Οι μεν πρώτοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τα γνωστικά τους εργαλεία και να μην θεωρούν αληθές οτιδήποτε βλέπουν. Ένα γκουγκλάρισμα δεν βλάπτει. Οι δεύτεροι θα πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τον όρο fake news. Για να μιλήσουμε για fake news θα πρέπει να υπάρχει πρόθεση κάποιου να εξαπατήσει. Εδώ, λοιπόν, είχαμε μια ψηφιακή δημιουργία που έκανε μπαμ ότι δεν είναι φωτογραφία. Δηλαδή αν κάποιος ανέβαζε το διάσημο πίνακα του Ντελακρουά η Σφαγή της Χίου στο πλαίσιο ενός πολέμου, θα πίστευαν κάποιοι ότι έγινε σφαγή στη Χίο;

Μοιραστείτε την είδηση