Οριστικά «άκυρο έριξε» ο υφυπουργός Πολιτισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σχετικά με την περιβόητη, πλέον, υπόθεση της επιλογής Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Σύμφωνα με απόφαση του κ. Γιατρομανωλάκη, με αριθμ. Πρωτοκόλλου 268883/ 7-6-2022, δεν χορηγείται σύμφωνη γνώμη για την πρόσληψη του κ. Βασιλειάδη και όπως επισημαίνεται το υπουργείο εμμένει στο προηγούμενο έγγραφό του (18.3.2022) «καθώς από τα υποβληθέντα σε εμάς συμπληρωματικά στοιχεία προκύπτει ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι ελλείψεις».
Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι το υπουργείο Πολιτισμού θέτει εν αμφιβόλω τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, αναφέροντας πως «η προκήρυξη για την πλήρωση θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή, όπως αυτή εγκρίθηκε με την αριθμ. 9521 απόφαση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης δεν περιλάμβανε διαδικασία αξιολόγησης και τρόπου επιλογής υποψηφίων. Σε χρόνο μεταγενέστερο της προκήρυξης με την με αριθμ. 102/21 απόφαση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης καθορίστηκε μεν ο τρόπος διενέργειας της ψηφοφορίας, αλλά όχι και ο τρόπος αξιολόγησης των υποψηφίων».
Όπως αναφέρει η απόφαση, ο καθορισμός του τρόπου αξιολόγησης δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο της διαδικασίας και όπως αναφέρεται ούτε η πρώτη απόφαση του Δ.Σ., αλλά ούτε και οι διευκρινίσεις, περιλαμβάνουν αιτιολογία για την επιλογή του συγκεκριμένου υποψηφίου, τόσο σε σχέση με το αν πληροί τα προσόντα της προκήρυξης, όσο και για τους λόγους που υπερτερεί έναντι των υπολοίπων.
Τι προηγήθηκε
Το Δεκέμβριο του 2021, μετά από μυστική ψηφοφορία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο Γιώτης Βασιλειάδης αναδείχθηκε νέος καλλιτεχνικός διευθυντής με οκτώ ψήφους υπέρ.
Όπως έγραφε τότε ο «Χ», «η διαδικασία κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα και σε χρόνο εξπρές, αφού τα μέλη είχαν καταλήξει στον υποψήφιο που θα στήριζαν. Προηγήθηκαν πριν λίγες μέρες, οι συνεντεύξεις των έξι υποψηφίων για τη θέση, διαδικασία που συμμετείχαν επτά μέλη του ΔΣ. Την θέση εκτός του Γιώτη Βασιλειάδη και του Βασίλη Μυριανθόπουλου διεκδικούσαν και οι Αθανάσιος Σαράντος, Έφη Ρεματά, Μάνος Τριανταφυλλάκης και Χρήστος Κόκκινος».
Εν συνεχεία, όμως, ξεκίνησαν τα προβλήματα, καθώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν περιλάμβανε βαθμολόγηση, αφού αυτή έγινε ως εσωτερική διαδικασία και κάθε μέλος του διοικητικού συμβουλίου έδωσε απλά την ψήφο του με μυστική ψηφοφορία, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγηση με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.
Αυτή ήταν και η «αχίλλειος πτέρνα» που οδήγησε στην πρώτη αρνητική απόφαση του Υφυπουργού Γιατρομανωλάκη τον περασμένο Μάρτιο, όπου αναφερόταν χαρακτηριστικά πως «στερείται πλήρως αιτιολογίας, καθώς δεν προκύπτει από αυτήν οποιαδήποτε εξατομικευμένη κρίση για την επάρκεια των προσόντων του επιλεγέντος υποψηφίου σύμφωνα με τις οριζόμενες στην Προγραμματική Συμφωνία και την σχετική Προκήρυξη προϋποθέσεις (ενδεικτικά: 5ετής επαγγελματική εμπειρία στην οργάνωση και διεύθυνση θεατρικών παραγωγών, αποδεδειγμένες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες κ.λπ.), ούτε συγκριτική αξιολόγηση των προσόντων του με αυτά των λοιπών υποψηφίων ούτε συγκριτική αξιολόγηση των προτάσεων και πλάνων προγραμματισμού των δραστηριοτήτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, που οι υποψήφιοι όφειλαν να υποβάλουν σύμφωνα με τον όρο Α2 της Προκήρυξης.».
Λίγες μέρες αργότερα, με νέα εισήγησή του στο διοικητικό συμβούλιο, ο πρόεδρος Νίκος Κέφαλος επέμεινε στην αρχική επιλογή και προχώρησε σε αποστολή αιτιολόγησης στο υπουργείο Πολιτισμού, αφού, όπως υποστήριξε, «δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας της επιλογής, είτε λόγω έλλειψης πτυχίου, είτε λόγω θέσης και επαγγελματικών προσόντων».
Έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου μετά από έξι μήνες ατελέσφορων διαδικασιών, με εισήγηση του προέδρου, στα τέλη του Μαϊου, ανατέθηκαν καθήκοντα Καλλιτεχνικού Συμβούλου (με ουσιαστικό ρόλο Καλλιτεχνικού Διευθυντή) στον ηθοποιό, σκηνοθέτη και θεατρικό παραγωγό Λευτέρη Πλασκοβίτης.
Σύμφωνα με τον Νίκο Κέφαλο, η επιλογή του κ. Πλασκοβίτη έγινε «προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕ» ενώ να σημειώσουμε πως θα είναι αμισθί μετά από πρόταση του ιδίου με το ΔΗΠΕΘΕ να του καλύπτει τα έξοδα διαμονής και φιλοξενία.
Οι αντιδράσεις
Το θέμα «σήκωσαν ψηλά» από την αρχή οι αντιδράσεις των επαγγελματιών του χώρου. Μετά την τελευταία απόφαση επανέρχονται δικαιωμένοι, ζητώντας παραιτήσεις. «Θα παραιτηθεί το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ και θα τους πει επιτέλους κάποιος γιατί επέμεναν τόσο καιρό σε μια παράνομη πρόσληψη; Θα λογοδοτήσουν επιτέλους; Ο δήμαρχος Κοζάνης όταν έλεγε ότι θα αναλάβει την ευθύνη αν έρθει και άλλη αρνητική απάντηση τι ακριβώς εννοούσε; Όλοι αυτοί που επί τρία χρόνια διασύρουν το ΔΗΠΕΘΕ και το μεταχειρίζονται λες και είναι μαγαζί τους έχουν την στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθούν ζητώντας κι ένα συγνώμη από τον κόσμο;» διερωτάται ο Δημήτρης Βαβλιάρας.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει άμεσα να υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση και ανάληψη ευθυνών από τη διοίκηση του τοπικού θεατρικού οργανισμού.
Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr
Επιστολή 20 επαγγελματιών καλλιτεχνών της πόλης: Μην κρατάτε άλλο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης σε ομηρία