Δέκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. βρίσκεται η χώρα μας σε ό,τι αφορά στα ποσοστά της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική σκηνή, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.
Κι όλα αυτά, την ώρα που το Zeitgeist είναι στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συμμετοχής και εκπροσώπησης των φύλων και καταγράφεται μια γενική τάση ανόδου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Το ποσοστό των γυναικών στη Βουλή των Ελλήνων παραμένει κοντά στο 22% και η ίδια κατάσταση, ίσως και κατά τι χειρότερη, ισχύει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, την κατάσταση αυτή δεν φαίνεται να έχει βελτιώσει ιδιαίτερα η εφαρμογή της ποσόστωσης ως θετικού μέτρου ενίσχυσης της συμμετοχής εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Φυσικά, πρώτες στη λίστα της αυξημένης γυναικείας συμμετοχής είναι οι Σκανδιναβικές χώρες, όπου η εκπροσώπηση των γυναικών δεν είναι καθόλου προσχηματική και αφορά στην ουσιαστική μεταφορά εξουσίας, αλλά και την ανάληψη κρίσιμων χαρτοφυλακίων. Κοινώς χαρτοφυλακίων που δεν αφορούν αποκλειστικά στην οικογένεια, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και ό,τι άλλο θεωρείται ακόμη και σήμερα αμιγώς γυναικεία υπόθεση, αλλά αντικειμένων που σχετίζονται με τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής.
«Ορισµένα τινά Ελληνικά θήλεα ζητούν να δοθή ψήφος εις τας γυναίκας» έγραφε η εφημερίδα «Νέα Ημέρα» του 1928 κι έναν αιώνα μετά ασφαλώς τα πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά πόρρω απέχουν από μια ισότιμη γυναικεία εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης αποφάσεων.