Η ανεξαρτησία της ακαδημαϊκής έρευνας

1 Min Read

Θα πρέπει να μπουν οι λεγόμενες Big Tech (Google, Meta κλπ) στην ίδια κατηγορία με την καπνοβιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και τα οπιοειδή σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες για τη δημόσια ασφάλεια; Αυτό ζητούν κάποιοι πρώην εργαζόμενοι σε αυτές, που θεωρούν ότι οι εταιρείες βάζουν μπροστά απ’ όλα τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στη δημοκρατία.

Λίγες μέρες πριν, μια εγνωσμένου κύρους επιστήμονας σε θέματα παραπληροφόρησης, και μάλιστα στο Πανεπιστήμιο Harvard, κατηγόρησε τον εργοδότη της ότι έληξε τη συνεργασία τους, μετά από πιέσεις που δέχτηκε από τη Meta/Facebook, σε αντάλλαγμα 500 εκ. δολάρια, τα οποία έλαβε ως χρηματοδότηση, για να δημιουργηθεί εντός του πανεπιστημίου ερευνητικό κέντρο για την τεχνητή νοημοσύνη.

- Advertisement -

Η ευθεία αυτή παρέμβαση, εφόσον αποδειχθεί και δικαστικά, ανοίγει πολύ μεγάλα θέματα για τον τρόπο που πρέπει να γίνει όχι μόνο η ρύθμιση της ΤΝ, αλλά και του τρόπου που οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες παρεμβαίνουν στην έρευνα, επηρεάζοντας αυτό που λέγεται ακαδημαϊκή ακεραιότητα.

Μέχρι τότε, ας είμαστε ανοιχτοί στο να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις για την πρόοδο και την ανεξαρτησία της ακαδημαϊκής έρευνας και γενικότερα το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα, αντί να εγκλωβιζόμαστε στις ατελέσφορες και διχαστικές συζητήσεις του τύπου «υπέρ» ή «κατά».

Μοιραστείτε την είδηση