Η Αποκριά αλλάζει

2 Min Read

Το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της Αποκριάς και του κάθε εθίμου είναι ο βαθμός συμμετοχής των νέων σε αυτό. Όταν μετατραπεί σε κάτι που αποκλειστικά αφορά στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, κι αν μάλιστα πάρει το χαρακτήρα μιας παρελθοντολαγνείας με διάθεση αναμόχλευσης και αναβίωσης, τότε πάει να πει ότι σιγά-σιγά μας αφήνει χρόνους.
Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με την Κοζανίτικη Αποκριά, η οποία φέτος ξαναπήρε τα «πάνω» της. Απόδειξη όλες αυτές οι νεανικές φάτσες, κυρίως παιδιών του σχολείου, που με αστείρευτο κέφι και διάθεση έχουν ξεχυθεί στους φανούς, συμμετέχοντας με τον δικό τους τρόπο.
Οι εικόνες της νεανικής συμμετοχής είναι αυτές που μας γεμίζουν σιγουριά ότι το έθιμο έχει τον τρόπο του να εξελίσσεται, ανεξάρτητα με τις δυσκολίες, ανεξάρτητα με τις εποχές και τους ανθρώπους.
Αν «μπολιάζεται» διαρκώς με το καινούργιο, έχει όλες τις πιθανότητες με το μέρος του να προχωρήσει, για όσο τουλάχιστον εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες, καθώς εν τέλει περί αυτού πρόκειται.
Δίπλα στους φανούς, οι ρίζες των οποίων φτάνουν πολύ πίσω, συναντάμε την παρέλαση των αρμάτων, αλλά και τα Sourd Games, τα οποία θα μετρούν εντός ολίγου 25ετία. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν για την εποχή μας την Κοζανίτικη Αποκριά, η οποία ήταν αρκετά διαφορετική το ’50 και σίγουρα θα αλλάξει αρκετά στα επόμενα χρόνια.

Ιωάννα

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση