Η ασφάλεια του σχολείου

1 Min Read

Ενόψει του πρώτου κουδουνιού της νέας χρονιάς, οι σκέψεις είναι γύρω από το σχολείο. Το σημαντικότερο που μπορεί να προσφέρει το σχολείο στους μαθητές του, ακόμα πιο σημαντικό και από την ίδια τη γνώση, είναι η ασφάλεια. Εντός του σχολείου οι μαθητές θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά ότι είναι αποδεκτοί γι’ αυτό που είναι. Χωρίς να φοβούνται την περιθωριοποίηση και ακόμα χειρότερα να τρέμουν για τη σωματική τους ασφάλεια.

Τα όσα συμβαίνουν με τα περιστατικά εκφοβισμού που οδηγούν σε αυτοκτονίες στη χώρα μας, αλλά και οι μαζικές δολοφονίες σε σχολεία στις ΗΠΑ, χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου και καλούν για επιτάχυνση της ένταξης της ψυχολογικής υποστήριξης στο σχολικό περιβάλλον.
Το σύγχρονο σχολικό περιβάλλον είναι σύνθετο και εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούνται να ανταποκριθούν σε πολλαπλές προκλήσεις που ξεπερνούν τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι αυτή που έγκαιρα μπορεί να εντοπίσει τα σημάδια κινδύνου και να αποτρέψει δυσάρεστες καταστάσεις.
Πάνω απ’ όλα, όμως, έχει σημασία να είναι όλοι σε συνεργασία και σε εγρήγορση (μαθητές, γονείς, καθηγητές) προκειμένου να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τα ανησυχητικά σημάδια.
Μοιραστείτε την είδηση