Οι Μωμόγεροι εκτός συνόρων

2 Min Read

Το έθιμο των Μωμόγερων και η αναγνώρισή του σε διεθνές επίπεδο είναι μια σημαντική εξέλιξη για τον πολιτισμό της περιοχής και δείχνει ποια είναι τα αποτελέσματα όταν υπάρχει συντονισμένη συνεργασία για την προβολή.

Ένα μεγάλο βήμα, λοιπόν, έχει γίνει για την αναγνώριση ενός εθίμου της περιοχής που αποκτά έτσι υπερτοπικές διαστάσεις.

Το ζητούμενο είναι τι γίνεται απο ‘δω και πέρα και πως μπορεί αυτή η αναγνώριση να αποτυπωθεί και να αξιοποιηθεί σε πρακτικό επίπεδο, σε επίπεδο πολιτισμού και τουρισμού.

Μπορούν οι Μωμόγεροι των ημερών των Χριστουγέννων να φέρουν κόσμο στην περιοχή; Μπορεί η παρουσία τους να συνδυαστεί με τις γενικότερες εκδηλώσεις και να έχει προστιθέμενη αξία;

Αυτά είναι ερωτήματα που δεν αφορούν μόνο στους ίδιους τους συλλόγους της περιοχής, αλλά και όλους όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και ενδιαφέρονται για το τουριστικό προϊόν.

Μέσα απο το συντονισμό και τη συνεργασία, το έθιμο θα μπορούσε μέσα απο την κατάλληλη προβολή να προωθηθεί και να αποκτήσει διαστάσεις που ξεπερνούν τα όρια της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του ποντιακού στοιχείου αποκλειστικά, όπως έχει συμβεί με πληθώρα εθίμων ανά τον κόσμο που εξελίχθηκαν σε τρόπο ζωής σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο. Όπως η ρούμπα και η ζούμπα.

 

Ιωάννα

[email protected]

 

Μοιραστείτε την είδηση