Η σοφία της Σοφίας

1 Min Read

“Πάταγο” έκανε σε έκθεση στη Θεσσαλονίκη η παρουσία της Σοφίας, του πρώτου κοινωνικού ανθρωποειδούς ρομπότ. Η Σοφία σχεδιάστηκε να μιμείται την ανθρώπινη εκφραστικότητα και να αλληλεπιδρά με ανθρώπους με μια ευρεία γκάμα κινήσεων και φυσιογνωμικών εκφράσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σοφία έχει καταφέρει να πάρει και χαρακτηριστικά πολίτη από την Σαουδική Αραβία, γεγονός που την καθιστά το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που έχει αποκτήσει νομική ταυτότητα. 

Η παρουσία της Σοφίας και οι απαντήσεις που έδωσε σε συνέντευξη τύπου, στο πλαίσιο της Beyond, έκαναν πολλούς να αναρωτιούνται μέχρι που μπορεί να φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία γενικά, αλλά και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την ανθρωπότητα.

- Advertisement -

Την απάντηση έδωσε η ίδια η Σοφία, μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά και λέγοντας “δείτε με σαν μια φίλη με ατελείωτες γνώσεις και λίγη εξυπνάδα”. Η… αυτογνωσία της Σοφίας μας βοηθά να σκεφτούμε συνολικά για το ποια θα είναι η στάση μας απέναντι στις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης. 

Όπως μας προέτρεψε η Σοφία θα πρέπει να τη δούμε ως βοηθό και όχι ως ανταγωνίστρια και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνει χωρίς φόβο, αλλά με σύνεση. 

Μοιραστείτε την είδηση