Η woke κουλτούρα και άλλα καινά δαιμόνια

2 Min Read

Μέσα στην όλη συζήτηση για το θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από το γάμο των ομόφυλων και την τεκνοθεσία, ακούσαμε αρκετές αναφορές και στη λεγόμενη woke κουλτούρα. Μάλιστα, το Μάϊο του 2023 ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας για το θέμα (τεκνοθεσία) είχε αναφερθεί στο woke culture ως προσπάθεια αποδόμησης όσων συνιστούν την κοινή μας κληρονομιά. Άλλοι πάλι, στο ίδιο πλαίσιο, κατηγορούν το μιντιακό σύστημα ότι επιθυμεί να διαλύσει όλες τις ταυτότητες στο όνομα του προοδευτισμού.

Το woke, λοιπόν, ως επίθετο προέρχεται από την AAVE (African-American Vernacular English), δηλαδή την Αφροαμερικάνικη Λαϊκή Αγγλική Γλώσσα. Σύμφωνα με το λεξικο Merriam Webster, η λέξη woke είναι επίθετο και χρησιμοποιείται κυρίως στην αμερικάνικη αργκό και σημαίνει αυτόν που έχει επίγνωση και ενεργό ενδιαφέρον σε σημαντικά γεγονότα και ζητήματα (ιδιαίτερα σε θέματα φυλετικής και κοινωνικής δικαιοσύνης).

Αυτή τη στιγμή η woke culture έχει φτάσει να θεωρείται από πολλούς απειλή για το βασικό πυρήνα των αξιών της Ευρώπης και γενικότερα του λεγόμενου δυτικού κόσμου, ενώ συνδέεται και με την προσπάθεια επιβολής της πολιτικής ορθότητας με όρους οδοστρωτήρα. Πώς έφτασε μια λέξη της αργκό που ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, να έχει πλέον αρνητικό χαρακτήρα;

Όπως γράψαμε κι άλλη φορά τα μέσα παίζουν διαβολεμένα καλά το ρόλο τους ως προς το να μας λένε πώς να σκεφτόμαστε για τα διάφορα θέματα, βάζοντας μπροστά ως βιτρίνα διάφορες «πιασάρικες» λέξεις και εκφράσεις (μετα-αλήθεια, fake news κλπ.). Ε, εδώ, έχουμε μια ακόμα τέτοια περίπτωση.

Μοιραστείτε την είδηση