Κίνδυνος να πνιγούν στα χρέη οι Δ.Ε.Υ.Α. λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής

2 Min Read

Ένα ακόμη σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστια οικονομική πίεση, μιας και η παραγωγή πόσιμου νερού και η επεξεργασία λυμάτων είναι ιδιαίτερα  ενεργοβόρες δραστηριότητες.

Αν ειδικά για τη Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνη προσθέσουμε και το κόστος της τηλεθέρμανσης (όταν δεν υπάρχει κανονική ροή από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου) το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.  Σύμφωνα με τις  πληροφορίες, που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες αποκλειστικά ο  «Χ» το κόστος της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης φέτος αυξήθηκε κατά 200%. Η καθαρή αξία ρεύματος του πρώτου λογαριασμού (Δεκέμβρης 2021) ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 1.150.000 ευρώ με την ρήτρα αναπροσαρμογής να αγγίζει τις 800.000 ευρώ. Η καθαρή αξία ηλεκτρικής ενέργειας την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν… 400.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλογικού οργάνου των Δ.Ε.Υ.Α. το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι σήμερα έχει διπλασιασθεί και δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο.

Τα οριζόντια μέτρα και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί δεν επαρκούν και δεν έχουν αναδρομικότητα για τις Δ.Ε.Υ.Α. και γι΄αυτό οι περισσότερες Δ.Ε.Υ.Α. κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα χρέη με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της χώρας μας.

ΟΙ Δ.Ε.Υ.Α. ζητούν σταθερά από το 2020 την μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό από 13% στο 6% θεωρώντας ότι ειδικά στην παρούσα φάση θα έδινε μεγάλη ανάσα στους πολίτες οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. θεωρούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν από την Πολιτεία πρωτοβουλίες οι οποίες θα ενισχύσουν τις Δ.Ε.Υ.Α. που επλήγησαν οικονομικά από τις επιβαρύνσεις λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής και θα τις διευκολύνουν στην κατεύθυνση της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να καλύπτουν το κόστος της παραγωγής πόσιμου νερού και επεξεργασίας λυμάτων.

 

Μοιραστείτε την είδηση