Κρίτων Αρσένης: το ΜΕΡΑ25 στηρίζει την απολιγνιτοποίηση αλλά όχι με κοινωνική και πληθυσμιακή ερήμωση. Επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

2 Min Read

Την μετατροπή των λιγνιτικών μονάδων σε αποθήκες θερμότητας ως μπαταρίες του ελληνικού συστήματος ενέργειας, προτείνει το ΜΕΡΑ25 όπως ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο Βουλευτής του κόμματος Κρίτων Αρσένης. Ο ίδιος επισκέφθηκε την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα την Τρίτη επικεφαλής κλιμακίου το κόμματος και συναντήθηκε με φορείς, εργαζόμενους της ΔΕΗ και κινήματα της περιοχής.

«Το ΜΕΡΑ25 στηρίζει την απολιγνιτοποίηση αλλά όχι με κοινωνική και πληθυσμιακή ερήμωση» δήλωσε ο κ. Αρσένης, προσθέτοντας πως η απολιγνιτοποίηση τώρα γίνεται χωρίς κανένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα. «Είναι σα να τρέχουμε ολοταχώς προς το τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένης.

- Advertisement -

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο έγκλημα» την μη υλοποίηση της περιβαλλοντικής αποκατάστασης που είναι, όπως πρόσθεσε, υποχρέωση της ΔΕΗ κάτι που θα έδινε παράταση ζωής των εργαζόμενων στα λιγνιτωρυχεία για τουλάχιστον δέκα χρόνια όπως είπε. «Δεν ζητάμε μόνο αποκατάσταση του περιβάλλοντος που είναι σημαντική υποχρέωση της ΔΕΗ αλλά και την επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων με νέο χαρακτήρα, ως αποθήκες θερμότητας, ως μπαταρίες του ελληνικού συστήματος ενέργειας με μετατροπή τους σε θερμικές αποθήκες . Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να απασχολούνται οι ίδιοι άνθρωποι αλλά και περισσότεροι στο πρασίνισμα της παραγωγής ενέργειας στην περιοχή με ταυτόχρονη διατήρηση της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης  ως ενεργειακούς κόμβους της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένης. Πρόταση του ΜΕΡΑ25 είναι ακόμη και η δημιουργία ενός προγράμματος «Εξοικονομώ» για όλα τα νοικοκυριά της Δυτικής Μακεδονίας, με ταυτόχρονη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και όχι «άναρχα σε βουνά και αγροτικές εκτάσεις όπως οι περιοχές που επισκέφθηκα που είναι σαν κρυστάλλινα βουνά» ανέφερε.

Τέλος κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει την σημασία που χρειάζεται η περιοχή με ενίσχυση του εισοδήματος λόγω βίαιης αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. «Είναι διαφορετικό οι πόροι της μετάβασης, τα 7 δις, να πηγαίνουν αποκλειστικά στα νοικοκυριά της περιοχής από το να τα πάρουν πέντε μεγάλες εταιρείες. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρσένης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση