Μηνύματα εκλογέων προς τους πολιτικούς.- Είδος… σεισάχθειας περιμένει άμεσα ο λαός!…

8 Min Read

Αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα των Εθνικών Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, διαπιστώνει κανείς ότι στο πολιτικό σκηνικό επήλθαν ωρισμένες μεταβολές, ως απόρροια της βούλησης του εκλογικού σώματος. Το οποίο έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.


Έτσι, έδωσε στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία (158 έδρες), όχι όμως και την παντοδυναμία (180 έδρες), που ζητούσε αμετροεπής αξιωματούχος της.

Κράτησε δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζοντας αισθητά, όμως, την δύναμή του (47 έδρες), ως απάντηση στη σειρά των λανθασμένων διαχειριστικών αποφάσεών του.


Ενίσχυσε, σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του Νίκου Ανδρουλάκη, δίδοντάς του 32 έδρες.

Βελτίωσε την κοινοβουλευτκή δύναμη του ΚΚΕ, υπό την ηγεσία του Δημήτρη Κουτσούμπα, δίδοντάς του 21 έδρες.

Διετήρησε στα έδρανα του Κοινοβουλίου την Ελληνική Λύση, του Κυριάκου Βελόπουλου, δίδοντάς της 12 έδρες.


Έστειλε στη Βουλή – για πρώτη φορά – τρία νέα κόμματα: Τους Σπαρτιάτες, υπό τον Βασίλη Στίγκα, με 12 έδρες. Την Νίκη, υπό τον Δημήτρη Νατσιό, με 10 έδρες. Την Πλεύση Ελευθερίας, υπό την Ζωή Κωνσταντοπούλου, με 8 έδρες.


Mε αυτόν τον τρόπο, έστειλε στη Βουλή οκτώ κόμματα (τρία περισσότερα από την προηγούμενη), με την εντολή η… εμπλουτισμένη πολυφωνία να… «τιθασεύει το άτι», όταν και όπου χρειάζεται!…

Ας σημειωθεί ότι, το κόμμα Σπαρτιάτες δεν κατέθεσε ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ως εκ τούτου η έδρα, που εδικαιούτο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μένει αδιάθετη. Την έδρα αυτή, διεκδικεί πλέον το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι το κόμμα με το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο
ποσοστού και, κατά τον νόμο, η έδρα πρέπει να διατεθεί στην Πλεύση Ελευθερίας.


Επίσης, ας επισημανθεί ότι, οι εκλογές διεξήχθησαν όχι με το σύστημα της σταυροδοσίας, αλλά με το της λίστας, λόγω του ότι δεν είχε παρέλθει 18μηνο από την ημερομηνία διενέργειας των αμέσως προηγούμενων εκλογών (21 Μαΐου 2023).


Το σύστημα της λίστας, όμως, δημιούργησε αναταράξεις και διχογνωμία, εάν και κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η σειρά των ονομάτων που κατέλαβε κάθε υποψήφιος, σύμφωνα με την σταυροδοσία των εκλογέων της αμέσως προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης ή όχι, καθώς η αρχηγός του κόμματος Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο ψηφοδέλτιο της λίστας προτίμησε να διαφοροποιήσει την με σταυροδοσία σειρά των υποψηφίων, προφανώς, κατά την ρήση: «…οι πρώτοι έσονται έσχατοι και οι έσχατοι πρώτοι», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των πρώτων σε σταυροδοσία υποψηφίων, οι οποίες παραιτήθησαν και απεχώρησαν από το ψηφοδέλτιο της Πλεύσης Ελευθερίας, χωρίς
άλλες παρενέργειες για το κόμμα.


Ακόμη, ας τονισθεί ότι, τρία κόμματα: Η Ελληνική Λύση και τα νεοεισελθόντα στη Βουλή, Σπαρτιάτες και Νίκη, είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ψήφων στη Βόρειο Ελλλάδα, όπου συγκεντρωτικά ξεπέρασαν το 20% και απετέλεσαν την δεύτερη δύναμη, στην περιοχή αυτή!…

Μηνύματα εκλογέων προς τους πολιτικούς.-Είδος… σεισάχθειας περιμένει άμεσα ο λαός!…

Με τα παραπάνω να αποτελούν το εξωτερικό «περίβλημα» της νέας Βουλής, καταρτίσθηκε και η νέα Κυβέρνηση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με το πολυπληθέστερο (61+1) ίσως, σχήμα, από την μεταπολίτευση και μετά, σε Υπουργούς, Υφυπουργούς, Αναπληρωτές!… Η χρησιμότης ή μη της αύξησης των μελών της νέας Κυβέρνησης, θα φανεί στην πορεία…

Πάντως, ορθή και θετική θεωρείται η διεύρυνση του Υπουργείου Εσωτερικών, με αρμόδιο Υφυπουργό για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, τον πρώτο σε σταυρούς προτιμήσεως, από τις εκλογές του Μαΐου, Βουλευτή του Νομού μας, Στάθη Κωνσταντινίδη, άνδρα με ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα.

Επίσης, στις θετικές επιλογές κρίνεται η ενσωμάτωση του νευραλγικού τομέα του Αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με Αναπληρωτή Υπουργό για τον Αθλητισμό, τον Γιάννη Οικονόμου, καθώς ο Αθλητισμός δεν είναι μόνο σωματική άσκηση, αλλά και πνευματική κατάρτιση και καλλιέργεια στα πλαίσια της Αθλητικής Ιδέας και της ευγενούς αμίλλης. Τουτέστιν, είναι πιο κοντά και προς την παιδεία και προς τα… παιδία!…


Εξ’ άλλου, η πλέον των είκοσι μονάδων διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, απετέλεσε και το… «κύκνειο άσμα» από την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, ύστερα από 15 χρόνια θητείας. Τώρα, τα μέλη και στελέχη του κόμματος αναζητούν τον διάδοχο. Πάντως, προσωρινά, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδος, ωρίσθη ο Σωκράτης Φάμελλος.

Σε τοπικό επίπεδο, οι ψηφοφόροι του Νομού Κοζάνης ξαναέστειλαν στη Βουλή τρεις Βουλευτές της προηγούμενης, τους: Στάθη Κωνσταντινίδη, Μιχάλη Παπαδόπουλο (από την Ν.Δ.), Καλλιόπη Βέττα (από τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και τον παλαιό γνώριμό της, τον Πάρι Κουκουλόπουλο (από το ΠΑΣΟΚ), ύστερα από εννεάχρονη απουσία του!…

Τα μηνύματα των εκλογέων ελήφθησαν από τους αρχηγούς, με τις προαναφερθείσες ραγδαίες εξελίξεις.
Και τώρα, η ώρα της προσμονής. Τί περιμένει ο λαός; Σίγουρα ένα είδος… σεισάχθειας!… Αδημονεί να ακούσει και να εφαρμόζονται νέα μέτρα, που θα τον ανακουφίσουν από τις ανάγκες και τα βάρη… πρωτίστως της καθημερινότητας, όπως:

Την πάταξη της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, των κυκλωμάτων των μεσαζόντων, πρωτίστως στα είδη διατροφής και στα φρούτα. Είναι απαράδεκτο, σε ένα παραγωγικό Νομό, όπως της Κοζάνης – χωρίς να αποκλείονται και οι άλλοι Νομοί – να στερούνται οι οικογενειάρχες ενός – δύο φρούτων, καθώς οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι απλησίαστες, λ.χ. 7 ευρώ το κιλό τα κεράσια, 6 ευρώ το κιλό τα ροδάκινα κ.λ.π., με τους ταλαίπωρους και νυχθημερόν μοχθούντες παραγωγούς να παραδίδουν τα προϊόντα τους σχεδόν χωρίς να καλύπτουν τα έξοδά τους, στην κυριολεξία «αντί πινακίου φακής»!…


Την πάταξη της ανεργίας, με την δημιουργία των απαραίτητων θέσεων εργασίας, ώστε οι νέοι να παραμένουν στον τόπο τους και όχι να ξενητεύονται, να ερημώνει η ύπαιθρος και να μειώνεται ο πληθυσμός στις πόλεις.

Την αναβάθμιση της υγείας, με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού σε ιατρούς, νοσηλευτές κ.λ.π., καθώς και με την εκτέλεση έργων υποδομής (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ.), ακόμα και στις πιο απόμακρες γωνιές της Χώρας μας.

Το αίσθημα ασφαλείας και διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητος της Πατρίδας μας, από οποθενδήποτε προερχομένους κινδύνους.

Την παύση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων πρώτης κατοικίας για τους δανειολήπτες, που χτυπήθηκαν ανελέητα από τα Μνημόνια, με τις αιματηρές περικοπές των εισοδημάτων τους.

Την ρύθμιση των δανείων στις Τράπεζες, ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός.

Την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και των υγρών καυσίμων.

Την αναγγελία ισχυρών κινήτρων, προς τους νέους, για την δημιουργία νέων οικογενειών, ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός της Χώρας και να βελτιωθεί ταυτόχρονα και το δημογραφικό πρόβλημα.

Την αναβάπτιση της παιδείας, επιμένοντας στις αρχές του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού, στην προώθηση των συγγραμμάτων και κειμένων Ελλήνων ποιητών, πεζογράφων, μουσικοσυνθετών, διανοουμένων, καλλιτεχνών, καθώς η Ελλάδα δίδαξε τις ιδέες της Ελευθερίας της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιω-
μάτων, του Θεάτρου, των Καλών και Εικαστικών Τεχνών.

Την εξόντωση της Λερναίας Ύδρας της γραφειοκρατίας και την ταχεία ρύθμιση χρονιζόντων υποθέσεων (συντάξεις κ.λ.π.).
Την ταχεία και ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Και όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να παραλείπονται και τα λοιπά ζωτικά θέματα της καθημερινότητος και όχι μόνο.

Στη νέα Βουλή και στη νέα Κυβέρνηση καλή δύναμη και καλή φώτιση, για το καλό του λαού και της Πατρίδας μας.

Δημ. Κλείδης

Μοιραστείτε την είδηση