Μονόδρομος η αύξηση στο ψωμί λένε οι αρτοποιοί της Κοζάνης- «Λουκέτο» σε φούρνους της περιοχής λόγω μείωσης κατανάλωσης

4 Min Read

Έκκληση στην Κυβέρνηση να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί τον κλάδο των αρτοποιιών απευθύνουν οι επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι βλέπουν τα έξοδά τους να έχουν τριπλασιαστεί το τελευταίο τρίμηνο. Οι αυξήσεις σε αλεύρι, ηλιέλαιο, πετρέλαιο και ΔΕΗ έχουν φτάσει και το 200% με αποτέλεσμα πολλοί φούρνοι να οδηγούνται στο κλείσιμο, όπως πρόσφατα έγινε σε Άνω Κώμη και Πτολεμαΐδα.

Μετά την αύξηση του Σεπτεμβρίου 2021, η δεύτερη αύξηση ήρθε αυτές τις μέρες στο ψωμί και στα αρτοπαρασκευάσματα. Όσον αφορά στις πρώτες ύλες, τα άλευρα αυξήθηκαν για… έκτη φορά. Τρείς αυξήσεις έχουν γίνει στο κίτρινο αλεύρι, το οποίο αλέθεται από σκληρά σιτάρια και τώρα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία τροφοδοτούσε ως επί το πλείστον με μαλακά σιτάρια την Ευρώπη, υπήρχαν αυξήσεις από τα Χριστούγεννα μέχρι τώρα έως και 60%.

ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Κοζάνης Αποστόλης Κύρινας

«Η κατανάλωση έχει πέσει πολύ από την αρχή της πανδημίας. Οι καταστάσεις ανάγκασαν τον κλάδο της αρτοποιίας να κάνει τις αυξήσεις στα προϊόντα αφού πια δεν βγαίνουμε. Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, δεν ήταν ο αρτοποιός αυτός που ήθελε να βγει μπροστά για να προλάβει να κάνει ανατιμήσεις και να γίνουν οι αυξήσεις. Επί 14 συναπτά έτη, το ψωμί ήταν στα 0,70 με 0,80 λεπτά και τώρα μια φρατζόλα ψωμί κοστίζει 1,20 με 1,30. Δεν είχαμε καμία διάθεση να ανεβάσουμε τις τιμές, απλά ήταν μονόδρομος αυτή τη φορά» τονίζει μιλώντας στον «Χ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Κοζάνης Αποστόλης Κύρινας.

Αυτό που ζητούν είναι καλύτερο κοστολόγιο στο πετρέλαιο κίνησης και στο ρεύμα που αποτελούν την κινητήριο δύναμη των φούρνων. Οι αυξήσεις στο ρεύμα έχουν φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις στο 200% και στο πετρέλαιο κίνησης στο 100%. «Βάζαμε έναν τόνο πετρέλαιο με περίπου 1040 ευρώ και σήμερα αν βάλουμε έναν τόνο πετρέλαιο θα δώσουμε 2020 ευρώ» τονίζει ο ίδιος. Ζητούν ακόμη τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα αν όχι μόνιμα τουλάχιστον μέχρι να περάσει η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, όπως και μείωση στον ειδικό φόρο καυσίμων λόγω του ότι είναι υποχρεωμένοι από το κράτος να βάζουν πετρέλαιο κίνησης που αυτή τη στιγμή είναι στα 2,02 ευρώ το λίτρο. Όσον αφορά στο ηλιέλαιο που αποτελεί βασική πρώτη ύλη για τους φούρνους, ο κ. Κύρινας αναφέρει πως πριν δυο μήνες τα δέκα λίτρα κόστιζαν 8,5 με 9 ευρώ τα δέκα λίτρα και τώρα κοστίζει 34!

«Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα με μόνιμη νυχτερινή βάρδια και είναι κρίμα ο ιδρώτας και ο κόπος μας να πάνε χαμένοι χωρίς να μπορούμε να βγάλουμε τα προς το ζήν και να μπορούμε να επιβιώσουμε εμείς και οι επιχειρήσεις μας. Το ψωμί είναι στην κουλτούρα του Έλληνα καταναλωτή και βρίσκεται καθημερινά στο τραπέζι του. Αν αλλάξουν τα δεδομένα, σίγουρα θα αλλάξουν και οι τιμές γιατί και εγώ καταναλωτής είμαι και ενοχλούμαι με τις αυξήσεις. Τέτοιες αυξήσεις δεν έχουν γίνει ποτέ όσα χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κύρινας.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση