Ν. Χουντής: Μια κυβέρνηση που έχει χάσει την εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να κάνει δημοκρατικά επωφελείς συμφωνίες

5 Min Read

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής μιλά στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη για λογαριασμό του kozani.tv και της τηλεόρασης του Flash, σε συνέντευξη το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσιεύεται σήμερα στο «Χρόνο», για τον Χάρτη Πορείας, τα ενεργειακά και φυσικά το Σκοπιανό.

Ερ: Σε ποια ευρωπαϊκή ομάδα ανήκετε κ. Χουντή;

- Advertisement -

Στην ομάδα της ευρωπαϊκής ενωτικής αριστεράς στην οποία συσπειρώνονται αριστερά και οικολογικά κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε όλοι σε όλα. Αλλά το Ευρωκοινοβούλιο λειτουργεί κατά βάση με ομάδες.

Για το Χάρτη Πορεία της Ε.Ε.

Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, κατά την οποία το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υποδέχεται πρωθυπουργούς χωρών μελών και συζητά για τα θέματά τους . Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει ανοίξει, καθώς η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε υπαρξιακή κρίση την Ε.Ε. Προσφυγικό, Brexit, οικονομία έθεσαν εκ νέου το ερώτημα που πάει αυτή η Ευρώπη και ποιο είναι το μέλλον της. Επ’ αυτών των προτάσεων, η δική μου εκτίμηση είναι ότι έχουμε ενίσχυση του νεοφιλελευθερισμού μ’ έναν πολύ ολοκληρωτικό τρόπο. Αυτές οι φλυαρίες περί Ευρώπης θα πάνε περίπατο μόλις τελειώσουν οι εκλογές των Γερμανών. Το μέλλον αυτό της Ευρώπης έχει αυταρχισμό, αυξάνει την εποπτεία και την υπαγόρευση των πολιτικών στις εθνικές κυβερνήσεις. Επομένως έχουμε έναν ολοκληρωτισμό.

Για το ευρώ

Η σύγκρουση με την ΟΝΕ και την Ευρωζώνη σημαίνει σύγκρουση με την Ε.Ε. Το να μένει κανείς στην ευρωζώνη δεν λύνει προβλήματα οικονομικά, ούτε θέματα δημοκρατίας. Θεσμικά όπως είναι πασίγνωστο δεν υπάρχει άρθρο που να προβλέπει την έξοδο από την ΟΝΕ. Γιατί μας πέρασαν στα μνημόνια; Λόγω του χρέους. Αντί να μειωθεί, όμως, το χρέος αυξάνεται, άρα χρειάζεται διαγραφή. Αφού δεν είναι εφικτή η διαγραφή, πρέπει να σταματήσεις να πληρώνεις λόγω της κατάστασης. Επομένως πρέπει να έχεις το δικό σου νόμισμα και να πάρεις μια σειρά μέτρα για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα. Είναι δρόμος με ελπίδα, ενώ ο άλλος δρόμος της παραμονής «πάση θυσία», συνεχίζεται με αυτή την καταστροφική πορεία. Το πρόβλημα της παραμονής δεν τίθεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά συζητιέται κι αλλού. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που τα κράτη και οι λαοί θα συνεργάζονται ισότιμα και με αλληλεγγύη. Αυτό που ζούμε τώρα είναι γερμανική κυριαρχία.

 

Για τον  λιγνίτη και την ενέργεια

Κορμός της πολιτικής είναι και η ενεργειακή πολιτική. Στην αρχική προκήρυξη οι επενδυτές είναι απρόθυμοι να κάνουν καινούργιες επενδύσεις. Πάνε με σιγουριά στο δίκτυο της ΔΕΗ και θέλουν τα υπερκέρδη.

Βγαίνοντας από την Ευρωζώνη και την ΕΕ πρέπει να φτιάξεις το δικό σου σχέδιο ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας, χωρίς να σε δεσμεύουν οι ευρωπαϊκές επιταγές.

Αλλά όλα έχουν να κάνουν με τις διπλωματικές σκοπιμότητες. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι να σταματήσει η ενεργειακή εξάρτηση μονομερώς από τη Ρωσία. Επομένως, ενώ λέει ότι κάνει απαγορεύσεις προκειμένου να αποκαταστήσει την ενεργειακή παροχή από πλευρά της Ρωσίας, δέχεται ακόμα και σχιστολιθικό αέριο που έχει καταδικαστεί επανειλημμένα στο Ευρωκοινοβούλιο.

…Στην περίπτωση που ακολουθήσεις δικό σου πρόγραμμα, προφανώς δεν θα είσαι άφρονας και θα κάτσεις να το σχεδιάσεις. …Οι σκοπιμότητες και οι εξαιρέσεις συνδέονται με τα μνημονιακά στην Ελλάδα.

 

Για τα αιολικά πάρκα

Μέσα στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει το περιθώριο εκποίησης εκχώρησης περιοχών Natura. Αν πράγματι γίνει αυτό, θα κλείσουν τα μάτια απέναντι στο κίνδυνο που υπάρχει για περιοχές Natura και το φαινόμενο αυτό θα γενικευθεί. Περιμένω την απάντηση της Κομισιόν πάνω σε αυτό.

 

Για το Σκοπιανό

Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Για το όνομα η θέση μας είναι ότι μπορεί να έχει και τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλλά επαναλαμβάνω το θέμα μας είναι να αρθούν τα θεσμικά και μη θεσμικά εμπόδια. Επιτυχία είναι να λυθεί το σύνολο του προβλήματος και όχι μόνο ένα μέρος του. Μια κυβέρνηση, όμως, που έχει χάσει την λαϊκή κυριαρχία δεν μπορεί να κάνει δημοκρατικά επωφελείς συμφωνίες.

Μοιραστείτε την είδηση