Ο λιγνίτης και οι κινηματογραφικές παραγωγές

1 Min Read

Η σειρά «Lauchammer: Tod in der Lausitz», που προσφέρεται από τη συνδρομητική πλατφόρμα του Netflix, είναι αστυνομική κι έχει γυριστεί σε μια λιγνιτοφόρα  περιοχή της Γερμανίας.

Από τα πρώτα κιόλας πλάνα της καταλαβαίνει κάποιος εύκολα τις ομοιότητες με τη δική μας περιοχή. Τα Takraf πρωταγωνιστούν στις σκηνές και η υπόθεση πλέκεται γύρω από τις παλιότερες γενιές των λιγνιτωρύχων και τις νεότερες των ακτιβιστών για το κλίμα.

Θα μπορούσε να είχε γυριστεί άνετα στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς ποτέ δεν πήραμε στα σοβαρά την υπόθεση των κινηματογραφικών παραγωγών και παρά το γεγονός ότι υπάρχει το Film Office.

Έτσι οι τεράστιες αυτές εκτάσεις που διαθέτουμε και οι οποίες θα μπορούσαν άνετα να φιλοξενήσουν εγχώριες και ξένες παραγωγές, θα μείνουν ανεκμετάλλευτες μαζί με όλο αυτό το αποτύπωμα που έχει αφήσει σε πολλούς τομείς η λιγνιτική παραγωγή.

Έτσι, αλλού θα υπάρχουν σειρές σαν το Lauchammer, που θα αξιοποιούν την κληρονομιά της λιγνιτικής παραγωγής και θα μιλούν για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που αυτή αφήνει πίσω, κι εμείς θα περιμένουμε με την υπομονή που περιμένουν στο Τενεσί το Jack Daniels, τη μετάβαση, χωρίς καμία διάθεση να μιλήσουμε για τίποτα από όλα όσα συμβαίνουν.

Μοιραστείτε την είδηση