Οι ερασιτέχνες… επαγγελματίες του θεάτρου της περιοχής γίνονται «ένα» για να τιμήσουν τον Γιάννη Καραχισαρίδη- Ξεκινά σήμερα το 1ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από το ΔΗΠΕΘΕατρο Κοζάνης

6 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη ([email protected])

Έξι ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής «ανοίγουν την αυλαία» του 1ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει στην Κοζάνη από τις 7 έως τις 21 Νοεμβρίου το ΔΗΠΕΘΕατρο Κοζάνης. Πρόκειται για μια προσπάθεια που θέλει να ενώσει τις ερασιτεχνικές θεατρικές σκηνές και να προβάλλει τη σημαντική δουλειά που γίνεται από ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι οποίοι με μεράκι, όρεξη και προσωπικό χρόνο και κόπο ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις.

Το ΔΗΠΕΘΕατρο Κοζάνης για πρώτη φορά κάνει πράξη αυτή την «ένωση» και μέσα σε αυτό το διάστημα θα ανέβουν από τις ομάδες συνολικά επτά θεατρικές παραστάσεις στην Αίθουσα Τέχνης και στην Εναλλακτική Σκηνή. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Γιάννη Καραχισαρίδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης την περίοδο 2009 – 2016.

Οι θεατρικές ομάδες που συμμετέχουν και το πρόγραμμα

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν οι εξής ερασιτεχνικές ομάδες (με αλφαβητική σειρά):

  • Βόρειο Πεδίο από την Πτολεμαΐδα
  • Θεατροδρόμιο Κοζάνης
  • Θεατρική Σκηνή Κοζάνης
  • Κόκκινη Κουϊντα από τα Σέρβια
  • Μικρασιατικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας και
  • Ονειρόδραμα από την Κοζάνη

Στη συνέντευξη τύπου το βράδυ της Τρίτης στην Αίθουσα Τέχνης, οι εκπρόσωποι των ομάδων μίλησαν για τα έργα που θα ανεβάσουν και κάλεσαν τους πολίτες να επιβραβεύσουν με την παρουσία τους το έργο των ηθοποιών, τιμώντας ταυτόχρονα και την μνήμη του Γιάννη Καραχισαρίδη. Η Δήμητρα Ζαχαριάδου εκπροσώπησε το «Θεατροδρόμιο», ο Γιώργος Λεπίδας την «Κόκκινη Κουϊντα», ο Κωνσταντίνος Μπαμπίλας το «Βόρειο Πεδίο», ο Νίκος Νικολάου την «Θεατρική Σκηνή» και ο Κώστας Καρανάτσιος το «Ονειρόδραμα».

Οι εκπρόσωποι των θεατρικών ομάδων από τα αριστερά προς τα δεξιά: Δήμητρα Ζαχαριάδου (Θεατροδρόμιο), Γιώργος Λεπίδας (Κόκκινη Κουΐντα), Κωνσταντίνος Μπαμπίλας (Βόρειο Πεδίο), Νίκος Νικολάου (Θεατρική Σκηνή) και Κώστας Καρανάτσιος (Ονειρόδραμα)

Η θεατρική ομάδα «Κόκκινη Κουϊντα» θα ανεβάσει στις 7 και 8 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ στην Εναλλακτική Σκηνή, τα εξής τρία μονόπρακτα: Η κυρία Μαρίτσα του Κώστα Μουρσελά, τις Κλειστές Πόρτες και το Η Ζωή Είναι Ωραία του Αχιλλέα Αρχοντή.

Στις 9 Οκτωβρίου την σκυτάλη παίρνει το «Βόρειο Πεδίο» με το έργο της Δανάης Λιοδάκη «HYPERSPACE ή Αλλιώς…» στην Αίθουσα Τέχνης.

Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου, στην «Αίθουσα Τέχνης», στις 21:00, ο «Μικρασιατικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας» θα ανεβάσει το έργο του Ευγένιου Λαμπίς «Φόνος στην οδό Λουρσίν».

Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, στην «Εναλλακτική Σκηνή», στις 21:00, το «Θεατροδρόμιο Κοζάνης», θα ανεβάσει την παράσταση της Άννας Ανδριανού «Οι Πιο Δυνατές».

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την παράσταση «Ρωξάνη» του Νίκου Κέφαλου από την «Θεατρική Σκηνή Κοζάνης» στις 19, 20 & 21 Νοεμβρίου, στην «Αίθουσα Τέχνης», στις 21:00.

Να γίνει θεσμός το Φεστιβάλ και οι Ημέρες Γιάννη Καραχισαρίδη

Για την συνεργασία του με τον Γιάννη Καραχισαρίδη την περίοδο 2009 – 2014 την οποία και χαρακτήρισε δημιουργική, μίλησε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Ο κ. Μαλούτας χαιρέτισε την προσπάθεια που ξεκινά και το ΔΗΠΕΘΕ φιλοδοξεί να γίνει θεσμός επισημαίνοντας πως «η σημαντική δουλειά που έκανε ο Γιάννης ήταν να εμπλέξει τους ανθρώπους των τοπικών θεατρικών ομάδων στην λειτουργία και στις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ, επιτυγχάνοντας μια σχέση που μόνο καλά αποτελέσματα είχε για την πόλη σε παραγωγές και θεατρική δημιουργία». Επίσης, ο Δήμαρχος Κοζάνης δήλωσε υπερήφανος που η πόλη έχει πολλές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες παρά τις δυσκολίες των καιρών.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λαζάρος Μαλούτας

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Νίκος Κέφαλος συγκινημένος διάβασε το ψήφισμα του ΔΣ για τον θάνατο του Γιάννη Καραχισαρίδη, τον οποίο χαρακτήρισε αναντικατάστατο. «Ο Γιάννης θα είναι πάντα εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κέφαλος, ζητώντας από τα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια να εφαρμόσουν την απόφαση του οργάνου τον Μάϊο του 2020 να καθιερωθούν ετήσιες δεκαπενθήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Ημέρες Γιάννη Καραχισαρίδη», αφιερωμένες στην μνήμη του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή (περίοδος 2007 – 2016).

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕατρου Κοζάνης Νίκος Κέφαλος

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Βασίλης Μυριανθόπουλος χαρακτήρισε την διοργάνωση «φεστιβάλ συνεργασίας» και ευκαιρία για συνάντηση των ερασιτεχνικών ομάδων της περιοχής.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Βασίλης Μυριανθόπουλος

Χρήσιμες πληροφορίες

Το εισιτήριο για κάθε παράσταση είναι 7 ευρώ, ωστόσο υπάρχει εκπτωτικό εισιτήριο για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις και κοστίζει 21 ευρώ. Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ. Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο ΔΗΠΕΘΕ (24610 24062) από τις 10:00 έως τις 15:00 στο πάρκο Αγίου Δημητρίου, στα καταστήματα wind και ηλεκτρονικά στο viva.gr.

Τόσο η «Αίθουσα Τέχνης» όσο και η «Εναλλακτική Σκηνή» θεωρούνται μικτοί χώροι που σημαίνει πως μπορούν να εισέλθουν εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με πιστοποιητικό και ενήλικοι με rapid test 48 ωρών. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση