Οι κυβερνήσεις φεύγουνε, αλλά τα «λόμπυ»… βασιλεύουν

3 Min Read

Δεν το χωράει ο νους του ανθρώπου αυτό που συνέβη στην μικρή πόλη Ουβάλντε του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την σφαγή 19 μικρών μαθητών και δυο από τις δασκάλες τους. Δεν το χωράει ο νους του απλού ανθρώπου γιατί συμβαίνει τόσο συχνά να γίνεται ένα μακελειό, πάντα σε σχολικές μονάδες, από παράφρονες εξοπλισμένους με υπερσύγχρονα οπλοπολυβόλα. Το τραγικότερο όμως είναι ότι πέρα από τον νου των κοινών ανθρώπων, των πολιτών, εμφανίζονται να «μην το χωράει ο νους τους» και οι ηγέτες αυτής της χώρας, αν και γνωρίζουν ποια είναι η πηγή του κακού. Τόσον ώστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν να κάνει αυτή την δήλωση:

«Στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Ασία, εκείνο που αναλογίστηκα σε αυτή την πτήση των 17 ωρών, είναι ότι τέτοιου είδους μαζικές εκτελέσεις σπάνια συμβαίνουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Γιατί; Έχουν και αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας. Έχουν εσωτερικές διαμάχες. Έχουν ανθρώπους που έχουν χάσει τον δρόμο τους. Αλλά τέτοιου είδους μαζικές εκτελέσεις δεν συμβαίνουν ποτέ με αυτή τη συχνότητα που συμβαίνουν στην Αμερική. Γιατί;».  

 

Γνωρίζει βεβαίως την απάντηση. Είναι η ασυδοσία της οπλοκατοχής. Και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα τα οποία διαπλέκονται με την πολιτική ηγεσία μέσω του πανίσχυρου «λόμπυ» των εταιριών όπλων. Το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Γερουσίας. Είναι πολλά τα λεφτά. Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν: Όπως μετέδωσε το CNN, στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 120 όπλα για κάθε 100 κατοίκους. Σύμφωνα με το Forbes, το 2021 πουλήθηκαν σε πολίτες 19,9 εκατομμύρια όπλα. Με πάνω από πεντέμισι εκατομμύρια Αμερικανούς να αγοράζουν το πρώτο τους όπλο. Ενώ κυκλοφορούν νομίμως στα χέρια πολιτών πάνω από 400 εκατoμμύρια όπλα.

 

Είναι πολλά τα λεφτά. Και πολλοί και πολύ ισχυροί εκείνοι που εισπράττουν το «φακελάκι» τους για να υπεραμύνονται με λύσσα του δήθεν «δημοκρατικού δικαιώματος» κάθε Αμερικανού πολίτη να έχει όχι μόνον ένα όπλο, αλλά ακόμη και ολόκληρο …οπλοστάσιο στην κατοχή του, στο όνομα της «αυτοπροστασίας» του. Είναι τόσον ισχυρά τα κίνητρα ώστε, ο απελθών πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά την τελευταία προεκλογική περιοδεία του, περιφερόταν από πολιτεία σε πολιτεία …διαφημίζοντας τα αγαθά της οπλοκατοχής. 

 

«Οι κυβερνήσεις φεύγουνε», αλλά το λόμπυ μένει. Κυβερνά πάνω από τους πολιτικούς. Ζητείται ουν γενναίος.

Μοιραστείτε την είδηση